Több mint egymilliót kaphatsz az államtól: akkor is, ha neked nem jár a CSOK

Otthonteremtés >>> Több mint egymilliót kaphatsz az államtól: akkor is, ha neked nem jár a CSOK

Ha valaki új otthont szeretne főleg, ha 3 vagy többgyermekes, akkor új állami konstrukciókat vehet igénybe:

– élhet  a CSOK által elérhető, akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás lehetőségével

– vagy  szintén a három vagy több gyermekes családoknak járó,  akár plusz 10 millió forintot jelentő, államilag kamattámogatott hitellehetőséggel.

Természetesen ezt a 3 vagy többgyermekes családok számára remek lehetőség az otthonteremtésre, de azok számára is vannak igen jó támogatások, akik nem férnek bele a fenti kedvezményezetti körbe.

A Lakáskassza

A lakáskassza igen kedvezményes konstrukció , azok számára, akik élnek a havi 20 ezer forintos befizetés lehetőségével, azoknak a megtakarítások mellett 720 ezer forintos vissza nem térítendő állami támogatást is jár. Ez az összeg annak köszönhető, hogy az állam évente 30%-ot tesz a havonta befizetett összegek mellé,  minden olyan állampolgárnak, akinek lakástakarék-szerződése van, a támogatás olyan alanyi jogon jár. A lakáskassza végülis  egy olyan  megtakarítási forma, mely az állami támogatás mellett még  évi hozamot is jelent. Ha valaki maximálisan kihasználja a lakáskassza kínálta lehetőséget, tíz éven keresztül 20 ezer forintot fizet be havonta, a megtakarítás  720 ezer forintnyi támogatással lesz gazdagabb, és  a futamidő végén sokkal  kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt felvenni. A megtakarított  összeget  bármilyen lakáscélra lehet felhasználni, nemcsak  vásárlásra,  bővítésre, felújításra, korszerűsítésre, akár helyreállításra is.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az állami kamattámogatással nyújtott, kedvező hitelt nem csak a nagycsaládosok igényelhetik, már régóta létezik az otthonteremtési kamattámogatás is, melyet felhasználni lehet új lakás vásárlásához, építéshez, használt lakás vásárláshoz, korszerűsítéshez és bővítéshez is.

Adó-visszatérítési támogatás

Az adó-visszatérítési támogatás a kormány által kidolgozott új konstrukciót jelenti, ezzel az állam új ingatlanok építését szeretné ösztönözni.

  • A támogatást a legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű, összkomfortos lakás természetes személy építője vagy építtetője veheti igénybe
  • vagy a legfeljebb 300 négyzetméteres hasznos alapterületű, egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője veheti igénybe
  • igényelhetik a támogatást az építési bekerülési költség megfizetéséhez,
  • vagy igényelheti a tulajdonos az építkezés helyéül szolgáló telek vételárához.

Legfeljebb 5 millió forint lehet a támogatás mértéke, és csakis  a kiállított számlák szerint megfizetett áfa összegére vonatkozik:

  •  az építési telek,
  • valamint az építkezéshez megvásárolt anyagok és szolgáltatások vonatkozásában.
error: Content is protected !!