ÚJ CSOK VÁLTOZÁSOK 2017

ÚJ CSOK VÁLTOZÁSOK 2017

Közel tízezer házaspár vehette igénybe eddig a támogatást előre vállalt gyermekre. A CSOK népszerűsége nagyjából megfelel a korábbi várakozásoknak, a használt lakások piacát nem lendítette fel jobban, igénybevétele az új lakások piacának felpörgésével idén nőhet meg igazán.

Az egyes bankok adatai

Megkérdeztük a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) közvetítő hitelintézeteket, mennyi CSOK-kérelem érkezett be tavaly hozzájuk, ebből mennyit hagytak jóvá, és hogy oszlanak meg a jóváhagyott igények különböző szempontok alapján. A bankok és takarékok számszerű válaszait alábbi táblázatunkban összesítettük. A válaszadókhoz összesen mintegy 22 ezer kérelem érkezett be tavaly, amiből 20 ezret hagytak jóvá. A választ egyáltalán nem vagy nem pontosan adó bankokkal együtt összesen közel 30 ezren vehették igénybe tavaly a CSOK-ot.

NMost fog csak igazán nagyot szólni a CSOKéhány érdekességre érdemes felhívni a figyelmet fenti (a folyamatban lévő ügyleteket természetesen nem tartalmazó) táblázatunkból:

 • a legtöbb CSOK-kérelmet az ismert adatok szerint az OTP, a takarékok és a K&H hagyta eddig jóvá,
 • a használt lakások aránya 72% a CSOK-kérelmek száma alapján, az újaké így 28%,
 • a jóváhagyott kérelmek 27%-a egy gyermek, 42%-a 2 gyermek, 31%-a pedig három vagy több gyermek után érkezett be a hitelintézetekhez,
 • a kérelmek 34%-a részben vagy egészben olyan gyermekre vonatkozott, amelyet előre vállalnak a házaspárok,
 • a beérkezett CSOK-igényléseken belül mindössze 13% a “10+10 milliós”, vagyis a kamattámogatott, 3%-os kamatozású hitelt is tartalmazó kérelmek aránya,
 • ahhoz képest, hogy csak saját építkezésnél igényelhető, viszonylag magas, 15% viszont az áfa-visszaigényléssel is élő CSOK-kérelmezők aránya.

Változó egyébként, hogy a bankok önerőként elfogadják-e a CSOK összegét a hitelnyújtás során:

 • az OTP, az Erste és az FHB egyértelműen igen,
 • a takarékok és a CIB meglévő gyermek után igényelt támogatást vesz így figyelembe,
 • a K&H egyedileg bírálja el ennek lehetőségét,
 • az MKB válasza szerint pedig “3 meglévő gyerek esetén akár önerő nélkül is megvalósítható az új lakás finanszírozás”

A kormány adatai

A kormány legutóbbi adatai az előző (jóval szűkmarkúbb) CSOK 2015 júliusi indulásától 2016 novemberéig mutatják a “hivatalos” állami CSOK-adatokat. Ezek alapján ebben a csaknem másfél éves időszakban összesen

 • 81,5 milliárd forint CSOK-támogatás folyósított az állam,
 • 34 500 család vette igénybe a kedvezményt,
 • 4500 család élt az új lakások saját építése után járó áfavisszatérítéssel.

A kérdésünkre válaszoló bankok mind arról számoltak be, hogy a fent látható, általuk bemutatott igénybevételi számok megfelelnek a várakozásaiknak.

Hogy hat a lakáspiacra és a lakáshitelezésre?

Az eddigi számok alapján

a tavalyi mintegy 128 ezer hazai lakástranzakció mintegy negyedéhez vehettek igénybe CSOK-ot. A 128 ezer némi visszaesést jelent 2015-höz képest, a használt lakások piacán nem hozott a támogatás további élénkülést.

A banki várakozások tavaly arról szóltak, és szólnak ma is, hogy a CSOK igazán 2017-ben fog felfutni az új lakások élénkülő piacának köszönhetően. Ez támasztja alá, hogy a KSH adatai szerint

a 2015 első 9 hónapjában mért 8616 után 2016 első 9 hónapjában papíron 21 414 lakásépítés indult Magyarországon

az engedélyek és egyszerű bejelentések alapján (2016-ra csak az első 9 hónap adatait mutatja a fenti ábra), ebből 5383 Budapesten. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján a fejlesztők 2017 második felétől ígérik igazán jelentős (negyedévenként 1000 feletti) mennyiségű lakás átadását legaktívabb piacukon, a fővárosban.

A bankok számára nem a CSOK közvetítése a legnagyobb üzlet, hiszen az igénylőtől a közvetlen támogatásokra való jogosultság elbírálásáért a támogatás összegének 1,5%-át, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhetnek el. A CSOK közvetítéséért szedett tavalyi bruttó bevételük ezért nem érhette el az 1 milliárd forintot, a többletköltségek levonása után (vagyis nettósítva) pedig pláne nem.

A lakossági hitelezés szempontjából érdekes a CIB velünk megosztott tapasztalata, amely szerint náluk az igénylők háromnegyede kamattámogatott vagy piaci hitellel együtt veszi fel a támogatást. A CSOK mellé elérhető 3%-os kamatozású hitelt 8,45 millió forint összegben igénylik, míg piaci kamatozású hitelt a CSOK mellé átlagosan 9,44 millió forintos összegben igényelnek az ügyfelek. Ha ezekből próbálunk a bankszektor adataira következtetni, akkor közel 200 milliárd forintnyi lakáshitel kapcsolódhatott a CSOK-hoz a novembertől novemberig tartó 12 hónap alatt kihelyezett 463 milliárd forintnyi lakáshitelből. Ez azonban érzésünk szerint erős felülbecslés, a szektor lakáshiteleinek átlagos összege a piacon a CIB-étől jelentősen elmaradhat.

Az biztosan elmondható, hogy a CSOK hatása jelentős a lakáshitelezésre, ugyanakkor nehéz lenne meghatározni, hogy az általános konjunktúra közepetette mennyivel kevesebb hitelfelvétel valósult volna meg a támogatás nélkül. Egyelőre az látható, hogy a lakáshitel-kihelyezés növekedése lelassult Magyarországon, a lakáshitel-felvétel éves összegének további növekedése is az új lakások kereslet-kínálati viszonyain múlhat idé

FORRÁS: portfolio.hu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*