Új pénzbeli ellátás jöhet 2017-től >>> Megszűnnek a jelenlegi segélyek és a családi pótlék is!

Új pénzbeli ellátás jöhet 2017-től >>> Megszűnnek a jelenlegi segélyek és a családi pótlék is!

A családok választhatnak, vagy a régi vagy az új pénzbeli ellátás között majd!  Megszűnnek a segélyek 2017

A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését ugyan nem szavazták meg a svájciak június 5-én, a kezdeményezők mégis sikerről beszélnek, mert jóval több voksot kaptak (22 százalék) a vártnál. Ez azt jelenti, hogy a vita tovább folyik nemzetközi színtéren is. Az alapjövedelem bevezetésével egy időben azonban az állami segélyek többsége megszűnne. Utánajártunk, Magyarországon milyen támogatásokat törölne el az alapjövedelem.

A feltétel nélküli alapjövedelem mindenkinek alanyi jogon járna, aki huzamos ideig az adott országban tartózkodik. Jó néhány éve már beszédtéma a nyugati országok gondolkodói és vezetői között, Magyarországon két éve mutattak be egy tanulmányt az alapjövedelem bevezetésének lehetőségéről.

A feltétel nélküli alapjövedelem a hazai elképzelések szerint úgy nézne ki, hogy a felnőtteknek 50, a gyermekeknek 25, a várandósoknak 75 ezer forint járna, a munkaviszonyban állóknak pedig az állam garantálná a 100 ezer forintos kézhez kapott bért.

Májusban Magyarországon is heves vitát váltott ki az alapjövedelem, a PM szerint az alapjövedelem előrelépést jelentene a lakosság 90 százalékának, a Fidesz viszont úgy látja, hogy “a felelőtlenség és a demagógia iskolapéldája” lenne. Egyik reggel Kósa Lajos frakcióvezető egy tévés reggeli műsorban az mondta a PM felvetésére, hogy az ötlet az alap emberi természettel ellentétes, hogy semmilyen teljesítmény nem szükséges ahhoz, hogy az ember kapjon valamit.

A PM-et viszont nem győzte meg a kormánypárt véleménye, zászlajára tűzte a kezdeményezést, és készített tervet a bevezetésének lehetőségeiről. Ebben azt is kiszámolták, szerintük hogyan tudná kigazdálkodni az állam a költségvetésből ezt a kiadást. Arról se feledkezzünk meg, hogy az alapjövedelem szinte az összes állami segélyt megszűntetné, ami sokak esetében csak az ellátási forma cseréjéről szólna.

A PM vitairatában olvasható javaslat szerint az alapjövedelem bevezetésévelmegszűnnének a kis összegű segélyek, az anyasági támogatások, a családi pótlék, a gyes, a gyed, a gyermekvédelmi támogatás, az ápolási díj és az önkormányzatok egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése. 

Ezeknél egyébként az alapjövedelem magasabb összegű. Pusztán a felsoroltak megszüntetésével 532 milliárd forint megtakarítást jelentene az államnak, amit az alapjövedelem finanszírozására fordíthatna.

Mivel az alapjövedelem adómentes juttatás lenne, így a munkáltatók és a munkavállalók is nyernének, mert a bérek egy részét (50 ezer forint) az adómentes forma váltaná fel. Azok járhatnának rosszabbul, akik jelenleg több támogatást kapnak, például a három-, vagy többgyerekesek 25 ezer forintot kapnának gyermekenként, szemben a jelenlegi 33 ezer forinttal.

A válaszadók 46 százaléka még kivár a véleményalkotással, szerintük az ötlet nem rossz, de előbb szeretnék látni, hogyan valósulna meg. Alig 3 százalék viszont csak a különbség a két ellentétes vélemény között: 28 százalék gondolja azt, hogy az alapjövedelem bevezetése csak rontana a helyzeten, 25 százalék viszont valós problémamegoldást lát benne.

 

2 Comments on "Új pénzbeli ellátás jöhet 2017-től >>> Megszűnnek a jelenlegi segélyek és a családi pótlék is!"

  1. Mészáros Róbertné | 2017-01-09 at 16:43 | Válasz

    Hát ideje volna egy alap jövedelemnek! Én rokkantan 10480 ft kapok mert a férjem nettoja 32000 50% adóság terheli .28 év munkaviszóny útán! Mert a 2012 törvégy utólsó évekhez kötötte az ellátást,,,5 évben1095 nap stb,,,ez szemétség !!!!!!Igy mi rokkantak szociális segélyre vagyunk jógosultak 22.800 ft ból ma meglehet élni,,,ha a férjem keresne 50000 et nekem egy forint se járna.Ja meg a vicces telepűlési segély? Adható de nincs pénzűk adni! Sociális tűzifa 200 kg/hónap ne ezzel oszt ne fagyón meg senki!!!!Ezen kén elgondolkodni,,,aki rokkant s mozgássérűlt keze béne nem tud dolgozni,,,,,!

  2. Miczi István | 2017-01-16 at 07:23 | Válasz

    én elsö foku rokant vagyok és még se jár a ápolási csak nem tudom kinek adják akkor

Leave a comment

Your email address will not be published.


*