ÚJ PÉNZBELI ELLÁTÁST VEZETNÉNEK BE CSALÁDOKNAK! 2018 Januártól >>>

ÚJ PÉNZBELI ELLÁTÁST VEZETNÉNEK BE CSALÁDOKNAK! 2018 Januártól >>>

Soha nem látott pénzbeli ellátást vezetne be  a magyar kormány, az ún.  örökbefogadói díjat, melyet azok a családok kapnak majd meg, akik gyermeket fogadnak örökbe.a cél, hogy minél több eszközzel segítsék azokat a családokat, akik gyermekek örökbefogadásával biztosítanak számukra egy jobb és szebb jövőt, mintha  a gyermek az otthonban nőne fel.Az előterjesztés szerint a nevelőszülőket jelenlegi díjazásaikon felül „családba gondozási díj” illetné meg!

AZ új ellátást 2018. január 1-től lehet majd igénybe venni a tervek szerint!

Mutatjuk mekkora lesz az összege >>

2 verzió közül fognak válogatni :

Az egyik verzió szerint  a mindenkor hatályos minimálbér összege járna az örökbefogadó szülőknek.Ha 2  testvér együttes örökbefogadásáról van szó, akkor   a minimálbér 150%-a járna

A másik verzió szerint a mindenkori minimálbér 300%-a illetné meg az örökbefogadó szülőket.A két testvár együttes örökbefogadása esetén a mindenkori minimálbér 450%- a illetné meg az új szülőket.

Azt viszont a módosítás mindkét verziója kiköti, hogy csak akkor kaphatja meg a nevelőszülő a juttatást, ha megfelelően biztosította a nevelésbe vett gyermek kapcsolattartását hozzátartozóival, és együttműködésének tényét a gyermekvédelmi gyám megerősíti.

AZ új ellátás biztosítási jogviszonyhoz lesz kötve >>> mutatjuk ki kapja meg  >>>

  1. biztosított jogviszonnyal rendelkezik
  2. örökbefogadási szándékkal vett magához gyermeket
  3. a gyermek nevelésbe vételének napját megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
  4. a gyermeket a gondozásba vétel időpontját megelőzően nem neveli legalább egy éve folyamatosan saját háztartásában.

Az új ellátás bevezetéséhez a  A kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvényt fogják módosítani!

Írta : admin

A kormány célja, hogy az állami gondozásban élő gyermekek ne több száz fős “lelketlen állami intézményekben”, hanem lehetőleg családban, vagy legalább családiasabb és jobb körülmények között nőjenek fel – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Azt írták, szeretnék elérni, hogy 2019-re tömegszerű intézményekben már ne legyen gyermekvédelmi gondoskodás, valamint hogy a 12 év alatti gyermekek ne állami gondozásba, hanem nevelőszülőkhöz kerüljenek, vagy fogadják őket örökbe. Emiatt a következő években megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kisebb lakásotthonokra váltják ki.
Ez a kiváltási folyamat most eléri a fóti Károlyi István Gyermekközpontot is, az intézmény 2018 közepén megszűnik – közölték.
“A kormány szakít azzal az 1950-es évekből származó gyermekvédelmi szemlélettel, miszerint az állami gondozottak számára az a megoldás, ha a társadalomtól elszigetelten, egy külön társadalmat hoznak létre” – írták, hozzátéve: az ilyen körülmények sok problémát okoznak.
“Az elmúlt időszakban kiderült, hogy a tömeges intézményekben sajnos a gyermekek sérelmére szexuális visszaélések, bántalmazások és kegyetlenkedések is történtek” – idézték fel.
Megjegyezték, hogy a kormány több változást indított az állami gondozásban élő gyermekek védelmében. Az első és legfontosabb az örökbefogadások egyszerűsítése, amelynek köszönhetően az utóbbi években folyamatosan nő az örökbe fogadott gyermekek száma.
A második, hogy ma már törvény garantálja: az állami gondozásban élő 12 évnél fiatalabbak nem állami intézménybe, hanem nevelőszülőhöz kerülnek. Ennek köszönhetően három év alatt 70-ről 90 százalékra nőtt a nevelőszülőnél lévő gyermekek aránya, ma már csaknem tízezer gyermek él nevelőszülői családokban.
További változás, hogy ma már vonzóbb nevelőszülőnek lenni – vélekedtek, kiemelve: a nevelőszülők 2014-től foglalkoztatási jogviszonyba kerültek, és munkájukért ma már három-négyszer annyi díjat kapnak, mint négy éve. A kormány idén 500 millió forintot fordít a nevelőszülők ingyenes képzésére.
A kabinet szigorítaná a gyermekvédelmi szabályokat a bentlakásos otthonokban, az erről szóló törvényjavaslat már a parlament előtt van. Például jobban átvilágítják majd a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, súlyos, több gyereket érintő esetekben pedig kríziskezelő szolgáltatást is nyújtanak a szakemberek.

Utolsó fontos változásként azt említették, hogy a tömeges intézményeket felváltják a családiasabb lakásotthonok, “mert a szülő nélkül felnövő gyermekek akkor kapnak igazi életkezdési esélyt, ha integrálják, befogadják őket a társadalomba”. Ez a kiváltási folyamat kezdődik meg Fóton is – szögezték le.
Hangsúlyozták, hogy az állam gondoskodni fog a jelenleg a fóti gyermekközpontban lévő mintegy kilencven gyermekről és százötven dolgozóról. A speciális gondozást igénylő több mint harminc gyermek Zalaegerszegre és Kalocsára kerül. A tartósan betegek, fogyatékosok és három évnél fiatalabbak – összesen közel huszonöt gyermek – ellátása Hatvanban folytatódik kisebb, családiasabb lakásotthonokban. Kiemelt figyelmet fordítanak a dolgozók továbbfoglalkoztatására is a szociális, gyermekvédelmi ágazatban – olvasható a közleményben.

error: Content is protected !!