Ünnepnapok 2018

Ünnepnapok 2018  >>>

Munkaszüneti és ünnepnapok 2018-ban! Így alakul!

Jövőre minden ötödik hétvégénk hosszabb lesz a normális kétnaposnál. A munkanap-áthelyezések és a szimpla háromnapos hétvégék miatt összesen tízszer lesz legalább három szabad napunk, de a legjellemzőbb a négynapos hétvége lesz: a tízből hatszor négy-, háromszor három, egyszer pedig öt napra áll le az ország.

Az első háromnapos hétvégét egyből az új év hozza el: a vasárnapi szilveszter után január 1-jén, hétfőn sem kell dolgozni. Ahogy hosszú hétvégével jön, azzal is megy majd 2018, sőt, még hosszabbal. Egy év múlva ilyenkor december 29-e, szombattól január 1-je, keddig nem kell dolgozni, vagyis négynapos pihenőt kapunk.

Szintén négynapos lesz – az idén életbe lépett nagypénteki törvénymódosítás miatt – a húsvéti hétvége: március 29-e, csütörtök után április 3-án, kedden kell legközelebb dolgozni. A másik tavaszi egyházi ünnep, a pünkösd 3 napos lesz, május 21-én, hétfőn nyúlik meg egy nappal a hétvége. Ugyancsak 3 napos pihenést köszönhetünk annak, hogy augusztus 20. hétfőre esik majd 2018-ban.

A négynapos hétvégék sora március 15-én, csütörtökön kezdődik, ekkor 14-e után legközelebb 19-én kell majd dolgoznunk. Május elseje keddre esik, így akkor is négy szabadnapot kapunk, ahogy kedden lesz október 23-a is. November elseje pedig csütörtökön, így

október 19-e és november 5-e között, 16 nap alatt mindössze 6 napon fogunk dolgozni.

Karácsonykor aztán végképp leáll az ország: 2018-ban december 25-26. keddre és szerdára esik, de – bár ünnepnap nem lett – hétfőn, 24-én sem kell dolgozni (nem mintha tömegek szoktak volna egy átlagos december 24-én). Vagyis december 22-e, szombat és 26-a, szerda között ötnapos hétvégét élvezhetünk, amit két munkanap után újabb négy pihenőnap következik.

Ennyi sok hosszú hétvége persze nincs áldozatok nélkül. Hatszor ugyanis csak egynapos lesz a hétvégénk, hogy szombatonként ledolgozzuk a keddek és csütörtökök miatt szabadnappá tett munkanapokat. Március 10-én a 16-át, április 21-én a 30-át, október 13-án a 22-ét, december elsején a szenteste napját, míg december 15-én szilvesztert fogjuk ledolgozni. Kapcsolódó cikkünk >>>

error: Content is protected !!