VIGYÁZAT! 2018. JANUÁR 1-TŐL ÚJ FELTÉTELEKKEL ÜLHET A VOLÁN MÖGÉ – SZINTE SENKI NEM TUD RÓLA, DE NAGYON FONTOS SZABÁLYOK VÁLTOZNAK >>>

VIGYÁZAT! 2018. JANUÁR 1-TŐL ÚJ FELTÉTELEKKEL ÜLHET A VOLÁN MÖGÉ – SZINTE SENKI NEM TUD RÓLA, DE NAGYON FONTOS SZABÁLYOK VÁLTOZNAK >>>

Az Európai Bizottság egy 2006-os irányelvet módosított 2016 nyarán, amit azzal indokolt, hogy próbálja megtalálni a lehető legjobb egyensúlyt a közúti biztonság és a mobilitás között, a legfrissebb orvostudományi ismereteket figyelembe véve.

Az Európai Unió tagállamaiban a változások 2018. január 1.-től lépnek életbe.
A Napi.hu értesülései szerint az új javaslat világosan megkülönbözteti azt a két állapotot a szív- és érrendszeri betegségeknél , amikor a kérelmező még vezethet, és amikor már az egészségi állapota már nem teszi lehetővé, hogy részt a forgalomban.

Kimondja a módosítás kimondja, hogy a vezetői engedélyt bizonyos szív- és érrendszeri problémák esetében, a jogszabályban megjelölt csoportba tartozó kérelmezők, illetve járművezetők számára: csak akkor lehet kiállítani vagy megújítani, ha :
– az adott egészségügyi problémát már eredményesen kezelték,
– rendelkezésre áll egy szakorvosi engedély,
– valamint szükség esetén, rendszeres orvosi felülvizsgálatra kerül sor.
A módosítás pontosan (23 pontban) határozza meg ezeket az eseteket, amelyeket itt talál.

Emellett még a módisítás 9 olyan esetet határoz meg, amely esetében nem lehet már meghosszabbítani, illetve kiállítani jogosítványt.
Kizáró ok lehet a vezetésből például:
• defibrillátor beültetése,
• perifériás vaszkuláris megbetegedések,
• szívelégtelenség,
• szívműködést segítő eszközök,
• szívbillentyű-zavar bizonyos esetei (ezeket a módosítás pontosan meghatározza),
• strukturális és ingerületvezetési zavarral járó szívizombetegségek bizonyos esetei,
• hosszú QT-szindróma okozta ájulás, torsade des pointes és 500 ms-t meghaladó QTc kíséretében,
• Brugada-szindróma ájulással vagy túlélt hirtelen szívhalállal.
Kivételes esetekben a vezetői engedély kiállítható vagy megújítható:
– :amennyiben ezt orvosi szakvélemény kellően alátámasztja, valamint rendszeres orvosi vizsgálat biztosítja, hogy az érintett személy – figyelembe véve egészségi állapotának hatásait- alkalmas a biztonságos járművezetésre – derül ki a módosításból.

Az irányelv többek között azt is kimondja, hogy értékelni kell a vezetési alkalmasságot befolyásoló hirtelen esemény bekövetkezésének kockázatát a részletesen leírt szívizombetegségekben (arritmogén jobb kamrai szívizombetegség, spongiform kardiomiopátia, katekolaminerg polimorf kamrai tachycardia és rövid QT-szindróma) vagy a szívizombetegségek esetlegesen felfedezett új formáiban szenvedő kérelmezők, illetve járművezetők esetében.
Átfogó szakorvosi értékelés szükséges, valamint figyelembe kell venni az érintett szívizombetegség kórtüneteit.
A direktíva módosításában direktíva az is szerepel, hogy a tagállamok korlátozhatják a vezetői engedély kiállítását vagy megújítását más szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő kérelmezők, illetve járművezetők esetében.

Így változnak a cukorbetegekre vonatkozó feltételek !!!
A módosítás könnyebbé teszi annak is a megállapítását, hogy az állampolgárnak továbbra is megengedi-e az egészségi állapota, hogy vezethessen, ugyanakkor kiküszöböli azt a korábbi eshetőséget, hogy a cukorbetegségben szenvedő kérelmező elveszítse a jogosítványát megfelelő kezelés mellett.
Ezért a módosítások értelmében kötelesek igazolni a hipoglikémia fellépésének kockázatával járó, gyógyszerrel kezelt cukorbeteg kérelmezők, illetve járművezetők, hogy tisztában vannak a hipoglikémia kockázatával, és megfelelően ellenőrzés alatt tartják az egészségi állapotukat.

A jogszabály kimondja, hogy nem lehet kiállítani vagy megújítani a vezetői engedélyt az olyan kérelmezők, illetve járművezetők számára, akik nincsenek tisztában a hipoglikémiával járó kockázatokkal.
A módosítás értelmében:
– nem állítható ki vagy újítható mega járművezetői engedély a visszatérő súlyos hipoglikémiában szenvedő kérelmezők, illetve járművezetők számára, csak abban az esetben, ha rendelkezésre áll orvosi szakvélemény, és az orvosi felülvizsgálat is rendszeres.

Járművezetői engedély csak a legutolsó epizódot követő három hónap elteltével állítható ki vagy újítható meg az ébrenléti állapotban visszatérő, súlyos hipoglikémiában szenvedő kérelmezők, gépjárművezetők számára.
Természetesen itt is lehetővé teszi a módosított jogszabály, hogy kivételes esetekben kiállítható vagy megújítható legyen a vezetői engedély, amennyiben az orvosi szakvélemény ezt kellően alátámasztja, és biztosítja a rendszeres orvosi vizsgálat, hogy az érintett személy alkalmas a biztonságos járművezetésre – figyelembe véve egészségi állapotának hatásait.

error: Content is protected !!