Vissza nem térítendő állami támogatás 2018 : Feltételek >>>

Vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető  : Feltételek >>>

Az OTP Bank, az MKB Bank, a GRÁNIT Bank és az NHB Bank egy-egy fővárosi fiókjában tartott megnyitóval elindult az MFB Pontok hálózatának bővítése. Július 31-vel 126 új MFB Pont kezdte meg működését, melyet – legkésőbb év végéig – további 74 MFB Pont megnyitása követ. Ezzel összesen 642 elemből álló hálózat gondoskodik majd az európai uniós hitelek és támogatással kombinált hitelek közvetítésével a vállalkozások és a lakossági ügyfelek számára.

A gazdaság növekedésének beindulásával a hitelezésnek is egyre fontosabb szerep jut – hangsúlyozta Varga Mihály az OTP Bank Flórián téri fiókjában megnyitott legújabb MFB Pont ünnepélyesen átadásán. A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője elmondta: Európában elsőként sikerült olyan megoldást kialakítani, amely gyorsabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá teszi az uniós források szétosztását.

A kormány számos intézkedéssel segíti a hitelezés élénkítését – mutatott rá Varga Mihály kiemelve: ezek egyike, hogy az uniós források minél gyorsabban juthassanak el azokhoz a vállalkozásokhoz, amelyek ezeket megfelelően tudják felhasználni. “A Magyar Fejlesztési Banknak és a konzorciumban résztvevő pénzintézeteknek köszönhetően olyan hálózatot hívtunk életre, amely házhoz viszi a vállalkozások számára a hiteleket” – fogalmazott a szakminiszter. Hozzátette: a hálózat sikerét bizonyítja, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének növelését célzó európai uniós hitelprogramok már több mint 1300 vállalkozás fejlesztéseit segítik.

Jól átgondolt üzleti terv

A pénzügyi eszközforrások fontos jellemzője a visszafizetési kötelezettség, amely arra ösztönzi a pályázó vállalkozásokat, hogy jól átgondolt üzleti tervet dolgozzanak ki, és hatékonyan valósítsák meg beruházási terveiket – tette hozzá Varga Mihály kiemelve, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus első felében a több mint 750 milliárd forintos keretösszeg mintegy 75 százalékát hirdeti meg a kormány.

Mától már 126 új MFB Pont működik országszerte – tájékoztatott a miniszter. Hozzátette: legkésőbb év végéig – további 74 pontot nyitnak meg, ezzel összesen 642 elemből álló hálózat gondoskodik majd az európai uniós, valamint a támogatással kombinált hitelek közvetítésével. A tervek szerint csak az új pénzintézetek közvetítésével 2017-ben közel hatvanmilliárd forint uniós forrást tudunk eljuttatni az érintettekhez: 52 milliárd forintot a vállalatoknak és több mint nyolcmilliárd forintot a lakossági ügyfeleknek – húzta alá Varga Mihály.

A hitel-és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek csaknem 800 milliárd forintos keretösszegének értékesítésére a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2016 során 442 MFB Pontból álló hálózatot hozott létre, melynek további kétszáz ponttal való bővítésére az MFB közbeszerzési pályázatot hirdetett. A 2017 májusában lezárult pályázaton nyertes pénzintézetek – a már meglévő konzorciumi partnerekhez hasonlóan -, saját hálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával ellátott fiókokban állnak az ügyfelek rendelkezésére. Az új közvetítői partnerek közül az OTP Bank Nyrt. összesen 163, az MKB Bank Zrt. 35, míg a Gránit Bank Zrt. és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. egy-egy fiókkal növeli majd az MFB Pontok számát.

Budapesten már 15 fiókban igényelhető uniós pénz

A hálózatban év végéig összesen 63 első kategóriájú MFB Pont lesz, amelyek a teljes hitelezési és értékesítési folyamatot végzik az összes elérhető termék esetében. További 260 második kategóriájú, ahol megvalósul az országos elérést igénylő termékek teljes hitelezési és értékesítési folyamata, illetve 319 harmadik kategóriájú MFB Pont, melyek fő feladata a tájékoztatás és az ügyfél érdeklődés továbbítása. Tovább bővül a fővárosi Pontok száma is, így a mai naptól már 15 budapesti fiókban igényelhetők uniós források.

2018-tól újabb támogatás igényelhető, erről később írunk itt!

error: Content is protected !!