Site icon 24 óra! – Friss hírek

ÉLETTÁRSAK ÉS A NEKIK JÁRÓ TÁMOGATÁSOK >>> MIT ÉS MIKOR KELL BEJELENTENI HA PÉNZT AKARUNK KAPNI!

ÉLETTÁRSAK ÉS A NEKIK JÁRÓ TÁMOGATÁSOK >>> MIT ÉS MIKOR KELL BEJELENTENI HA PÉNZT AKARUNK KAPNI!

Családi kedvezmény igénylésénél kell-e jelenteni az élettársi kapcsolatot?

Az élettársak között is megosztható a családi kedvezmény, nem kötelező bejelenteni az élettársi viszonyt, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor szükséges igazolni.

A Polgári Törvénykönyvben 514.§-ban szerepel az élettársi kapcsolat megfogalmazása:

Az élettársi kapcsolat lehet:

Az élettársi nyilatkozat a bizonyítást könnyíti meg sok esetben, például:

Nagyon érdekes, hogy az élettárs nem tekinthető automatikusan a születendő gyermek apjának, neki külön kell nyilatkoznia az anyakönyvvezető vagy közjegyző előtt (teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat)

Ha az élettárs nem a gyerek apja, 2016-tól jött be a változás, az adókedvezményt év közben is igénybe veheti az élettárs, de csak abban az esetben, ha legalább 1 éve szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában és közös lakcímen laknak. Akkor is igényelheti a családi adókedvezményt, ha nem közös gyermekről van szó!

Családi adókedvezmény az élettárs esetében:

Az adókedvezményre való jogosultság alapvetően együtt jár a családi pótlékra való jogosultsággal, vagyis az jogosult a családi kedvezményre, aki a családi pótlékra jogosult. A családi pótlékra pedig a gyermek szülője jogosult normál esetben. Függetlenül attól, hogy házasságban, vagy élettársként élnek együtt, bármelyik szülő jogosult a közös gyermek utáni ellátásra. Élettársi viszony esetén elég, ha a kapcsolat fennáll, nem kell hivatalban külön nyilatkozatot tenni, vagyis nem kell regisztráltatnunk az élettársi kapcsolat fennállását ahhoz, hogy   a családi adókedvezmény év végén megoszthassák.

Exit mobile version