Korkedvezményes nyugdíj 2019? >>> Visszakérik a korengedményes nyugdíjat…

Korkedvezményes nyugdíj 2019? >>> Visszakérik a korengedményes nyugdíjat…

Ma az állami szférában működő cégek, a tulajdonos, valamint a szakszervezetek részvételével új háromoldalú érdekegyeztető fórum alakult. Öt résztvevő közlekedési szakszervezet vezetője már korábban együttműködési szerződést kötött a buszosok és vasutasok hatékonyabb érdekképviseletét remélve.

Megalakult a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF), ami egy új háromoldalú egyeztető fórum. Az öt közlekedési érdekképviseleti szervezet közösen, a célokat egyeztetve közvetlenül tárgyal majd a munkáltató és a tulajdonos képviselőivel a munkavállalókat érintő problémákról, követelésekről – jelentette be a Vasutasok Szakszervezete.

A VSZ elnöke, Meleg János szerint a fórumon nemcsak béremelésről és a munkakörülmények javításáról tárgyalnak majd, hanem egyebek között a Munka törvénykönyve módosításáról vagy a közlekedési ágazatban kiemelkedően fontos, évekkel ezelőtt megszüntetett korengedményes és korkedvezményes nyugdíj helyébe tervezett új rendszer mielőbbi bevezetéséről is. Az elnök a munkaügyi szabályokkal kapcsolatban kiemelte: egyes előírások különösen sújtják az állami vállalatok dolgozóit. Ilyen például a munkaközi szünet munkaidőbe való beszámításának tiltása vagy a rövidebb napi munkaidő kérdése.

A szakszervezetek ezután ezekről az ügyekről, valamint a közlekedési cégeket is sújtó súlyos munkaerőhiány kezeléséről és a munkavállalók minden aktuális gondjáról közvetlenül a kormány képviselőivel tudnak tárgyalni – szögezte le Meleg János. A közös célok elérése érdekében öt résztvevő közlekedési szakszervezet vezetője a napokban együttműködési szerződést kötött, hogy így képviseljék az ágazatban dolgozókat, a buszosokat és a vasutasokat.

Meleg János. megjegyezte, hogy a KVKF a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács mellett a harmadik, ám egyáltalán nem konkurens, sokkal inkább hiánypótló egyeztetési fórum az állami vállalatoknál. A fórumon részt vesz a Stratosz, a stratégiai vállalatokat tömörítő országos munkaadói szervezet is, s ez kiemelkedően jó tárgyalási lehetőséget teremt a szakszervezeteknek. A harmadik fél, a kormány pedig akkor lép színre, amikor már a tulajdonossal, vagyis a finanszírozóval kell egyeztetni.

Kapcsolódó cikk

1 Comment on "Korkedvezményes nyugdíj 2019? >>> Visszakérik a korengedményes nyugdíjat…"

  1. Faragó Jenö | 2018-03-05 at 07:45 | Válasz

    Ez a korkedvezmény visszaállítása a vegyiparban váltóműszakoló, rákkeltő anyagokkal dolgozó munkavállalóknak is jogosan járna, közben a fiatalok elhelyezkedését is segítené az “aránylag”versenyképes bérrel. Lássák már be a tisztelt törvényhozók, hogy egy 60 éves ember üzemzavar esetén már nem úgy mozog mint egy 20-30 éves és ott minden másodperc számít az esetleges katasztrófák elkerülésében.

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*


tizenkilenc + tizenhárom =

error: Content is protected !!