PÁLYÁZAT NYÍLÁSZÁRÓKRA, ABLAKCSERÉRE, HŐSZIGETELÉSRE, FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!

PÁLYÁZAT NYÍLÁSZÁRÓKRA, ABLAKCSERÉRE, HŐSZIGETELÉSRE, FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!

Ajándékmilliókból újíthatod fel az otthonod: pályázat nélkül osztják a pénzt

A legfrissebb időjárás előrejelzések szerint decemberben elég komoly lehűlésre lehet számítani, már jövő héten is repkednek a mínuszok napközben is, Már komoly összegre rúghatnak a december elején érkező, novemberi fogyasztási után számlázott közüzemi díjak. >>> lakásfelújítási pályázat, hitel >>>

Statisztikai tény, hogy ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát az épületeinkben használjuk el, ennek a kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. Tehát megközelítőleg 80 százaléka hőcélú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, főzés, háztartások energiafelhasználásának.

Az is köztudott, hogy napjainkban nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek a közel 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka.

Jelenleg egy azonos alapterületű budapesti lakás fűtési energia-felhasználása duplája egy hasonló bécsi lakásénak. Éppen ezért kiemelt részét kell, hogy képezzék az épületenergetikai fejlesztések, az energiahatékonyság javításának . Ezen belül fontos áldozni elsősorban szigetelésre, nyilászárócserére, fűtéskorszerűsítésre, illetve a megújuló energia felhasználására, a kutatások szerint akár 60 százalékos megtakarítást is el lehet érni , épülettípusonként, ezeknek a különböző mértékű alkalmazásával.

Ingyen osztják a pénzt a bankok!
A szakemberek véleménye szerint meg lehet spórolni a rezsiszámlákon akár annyit, hogy simán megérheti belevágni kölcsönből a munkálatokba, mert jelenleg roppant alacsonyak a hitelkamatok. Az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően:- a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy minimum akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitelnek a törlesztőrészlete.
Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk, minden egyes épületnél egyedi számítást kell végezni, amihez érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely nem csak az épület jelenlegi állapotán túl, még megfogalmaz egy ajánlást is és érdemes szétnézni a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is.

Erre ideális megoldás a Pénzcentrum kalkulátora, segítségével összehasonlíthatjuk a legtöbb magyar bank termékeit
A számítások szerint megoldható három millió forintból a korszerűsítés : a szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés trióból kettőt az esetek többségében megoldható.

A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót a:
– SBERBANK nyújtja , a THM 10,90%,
– a CIB BANK ajánlata is remek, a THM 11,73%.
– jó ajánlatai vannak a COFODISNEK, ERSTE BANKNAK, CETELEMNEK, valamint a BUDAPEST BANKNAK is.

Így az év vége felé a nyílászárók cseréje tűnik valóban megvalósítható beruházásnak, a többi megoldásra nyár elejéig kell tavaszig, nyár elejéig várni , a munkaerő és az engedélyezések miatt. A nyílászáróknál nagyon ritkán van szükség engedélyeztetésre, a szerelési munka pedig belefér 1-2 napba még egy nagyobb ingatlan esetében is.
Ha most hirtelen beleugranál a munkálatokba, kizárólag az ablakok cseréje sokkal olcsóbban kijöhet, mint a fenti példaszámításnál.

A példaszámítások azt igazolják, hogy megéri még hitelből is belevágni az energetikai felújításba, de érdemes azon elgondolkodni, hogy mindig vannak költségei egy hitelnek, éppen ezért érdemes saját megtakarításból elvégezni a munkálatokat, hiszen ez lehet a legjobb befektetés.

6+1 tipp: fűts okosan a leghidegebb napokon is
Addig is , amíg megtörténik a korszerűsítés, érdemes okosan fűteni és megfontolni pár tippet a spórolás érdekében.

+1. Hány fok legyen télen a lakásban?

Nem ajánlott túlfűteni a lakást a téli hónapokban sem. Napközben , ha a gyerekek még a föld közelében élik az életüket, a mászókorban vannak, akkor érdemes 23-24 fok meleget tartani, és fontos, hogy egyen melegebb a fürdőszobában is, ahol meztelenre vetkőzünk, de éjszakára, alvás közben ideális a 20 fok körüli hőmérséklet és a 60 százalék körüli páratartalom.

• 1. Nem szabad teljesen leállítani a fűtést a nagyon hideg téli napokon mert sok időt és energiát vesz igénybe a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése. Temperáló fűtést érdemes alkalmazni akkor, ha nem tartózkodunk a lakásban. Fontos az , hogy mindig csak a rendeltetésüknek megfelelő hőmérsékletre fűtsük is, hogy otthonunk különböző helyiségeit , a tényleges használat idejére . Ezt úgy lehet megoldani a központi vagy cirkófűtésű lakásokban, ha a radiátorokhoz termosztatikus szabályozószelepeket építtetünk be az egymástól eltérő hőmérsékletigényű helyiségek hőszabályozására. Például a gyújtóláng átlagosan havi 10 m3 gázt használ el, éppem ezért érdemes éjszakára lezárni a nem folyamatos üzemű készülékeknél .
• 2. Fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk a leghidegebb napokon is, mert növeli a megbetegedések lehetőségét a lakásban megrekedő és elhasználódott levegő , de télen pár perccel rövidebb is lehet a szellőztetés. Sokkal költségkímélőbb a nagyra kitárt ablakkal történő 4-7 percig tartó szellőztetés , mintha hosszabb időre résnyire hagynánk nyitva az ablakot. Rövid idő alatt kicserélődik a levegő, de a falak és a bútorok nem hűlnek át, hanem megőrzik a lakás melegét. Ilyenkor érdemes lejjebb csavarni a fűtést, mert a radiátorra áramló hideg anélkül fokozza annak teljesítményét, hogy több energiát használna. Szellőztetéskor fontos az ablak alatti konvektort takarékra állítani, hogy ne kerüljön a lakásba égéstermék.

• 3. Fordítsunk fokozott figyelmet a burkolattal bevont fűtőtestünk légáramlását biztosító nyílásaira,fontos, hogy mindig szabadok legyenek ezek a nyílások. Nem szabad bútorokkal telepakolni a fűtőtest környékét, mert ez akadályozza a hő szabad áramlását. Ne lógjon a fűtőtest előtt földig érő nehéz szövetből készült és nagyon fontos a rendszeres és alapos portörlés is, mert a radiátoron vastagon álló por csökkenti a hő hatékonyságát.
• 4. Spórolhatsz még úgy is, hogy az ablak, ajtó köré ragasztható öntapadós szigetelőcsíkot teszel, vagy a radiátor mögé hőtükör-fóliát., csupán pár ezer forintba kerül, a huzatfogó párna, amit az ablakpárkányra, vagy a teraszajtó alá lehet tenni.

• 5. A nyílászárók résveszteségeinek csökkentésével s lehet spórolni, sokat segíthet a behúzott függöny, a lehúzott redőny és a bezárt spaletta is . De ha süt a nap, akkor, ha tehetjük engedjük be a természetes fényt a lakásba. Éjszakára megéri lehúzni a redőnyöket és bezárni a spalettákat is.
• 6. Nem csak a hőmérséklet növelésével érhető el a megfelelő komfortérzet. Éppen ugyanolyan a 20°C hőmérsékleten, 60 százalékos páratartalom esetén a melegérzet, mintha 22°C lenne40 százalék páratartalom mellett. Fontos ellenőrizni a fűtött helyiségek páratartalmát, szükség esetén lehet párologtatni. Tilos párásítani, ha penészedik a lakás, mert a penész roppant súlyos betegségek okozója lehet. Persze sokan azt sem tudják, hogy veszélyes lehet a nagyon száraz és nagyon meleg levegő is.

error: Content is protected !!