100 EZER FORINT ÉRTÉKŰ ERZSÉBET UTALVÁNY MUNKAVÁLLALÓKNAK >> ÍGY KAPHATJA MEG A MUNKAHELYÉN A NAGY ÖSSZEGŰ VÁSÁRLÁSI UTALVÁNYT! ÉRDEMES TÁJÉKOZÓDNI!

100 EZER FORINT ÉRTÉKŰ ERZSÉBET UTALVÁNY MUNKAVÁLLALÓKNAK >> ÍGY KAPHATJA MEG A MUNKAHELYÉN A NAGY ÖSSZEGŰ VÁSÁRLÁSI UTALVÁNYT! ÉRDEMES TÁJÉKOZÓDNI!

Havonta mennyi Erzsébet-utalványt lehet adni a dolgozónak és hány százalék az adó?
Az Adózóna egyik olvasója a következő kérdéssel fordult a portálhoz: “Lehet-e akár 100 000 forint értékű Erzsébet-utalványt adni a dolgozónak havonta? Az adó ebben az esetben – mint egyes meghatározott juttatás – 43,66 százalék?” Kérdésére válaszolt Surányi Imréné okleveles közgazda.

A SZAKÉRTŐ VÁLASZA:

„Az Szja tv. 2016. december 31-én hatályos 71. §-a szerint béren kívüli juttatásnak minősülő, de a 2017. január 1-jén hatályos 71. § szerint béren kívüli juttatásként nem nevesített juttatásokat a munkáltató (ideértve a személyesen közreműködő tagja tekintetében a társas vállalkozást is) 2016. december 31-ét követően a juttatásokra vonatkozóan a 2016. december 31-én hatályos szabályokban meghatározott feltételek szerint, de az egyedi értékhatárok figyelmen kívül hagyásával egyes meghatározott juttatásként (43,66% közteherrel) adhatja [Szja tv. 89. § (6) bekezdés].”

Nem vonatkozik az Szja tv. 70. § (1a) bekezdése ezekre a juttatásokra, ez pedig azt jelenti, hogy a munkáltatónál szabályozott juttatásokra vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni, éppen ezért bármilyen értékben adható 43,66% közteher megfizetése mellett, többek között akár étkezési Erzsébet-utalvány

– a munkavállaló,
– a társas vállalkozásban személyesen közreműködő tag,

– a szakképző iskolai tanuló,

– a hallgató, a kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt,

– a duális képzésben hallgatói munkaszerződés alapján részt vevő hallgató,
– a nyugdíjban részesülő magánszemély, abban az esetben, ha a volt munkáltató a juttató vagy annak a jogutódja

számára.

Kifizetői adózás mellett csak a munkáltatónál szabályozott juttatásra vonatkozó rendelkezés szerint, a munkaviszonyban álló magánszemélyeknek adhatóak egyes meghatározott juttatásként az Erzsébet-utalványcsalád egyéb változatai, mint például az ajándékutalvány.-írja az adozona.hu.

Gyakori kérdésként szokott felmerülni, hogy minden munkavállalónak az Erzsébet-utalvány csak azonos mértékben adható-e, és az is, hogy kötelező-e azt cafateria keretében adni.

Nincsenek erre nézve adószabályok, csak azt kell figyelembe kell venni, hogy az Szja tv. 1. § (10) bekezdése értelmében: „ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg, – törvény eltérő rendelkezésének hiányában – e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható,” ez azt jelenti, hogy például nem adható egyes meghatározott juttatásként jutalomként az Erzsébet-utalvány.

error: Content is protected !!