Csok 2024 – Egy négyzetméteren is múlhatnak a milliók!

Csok 2024 – Egy négyzetméteren is múlhatnak a milliók!

Csok 2024 – Egy négyzetméteren is múlhatnak a milliók! A legutóbbi kormánybejelentés alapján a jövő évtől igényelhető CSOK Plusz meglévő gyermekre nem. Csak vállalt gyermek esetén lesz elérhető, így számos ügyfél kiesik az igénylői körből és egészen biztos, hogy csak az idei év végéig részesülhet támogatásban.A 2024. január 1-jétől érvényes új támogatási forma, a CSOK Plusz jelentős változásokat tartogat a korábbi „városi” csokhoz képest. Friss hitelpiaci statisztikák szerint ezzel a mostani igénylők akár kétharmada is eleshet a támogatástól. Épp ezért a szakértők azt tanácsolják: érdemes még most lépni és beadni az igénylést december 31-ig. Ehhez minden támogatást megadnak a profi pénzügyi szakértők. Akik igyekeznek kiszűrni az olyan gyakori buktatókat, amelyek megakaszthatják, vagy akár el is lehetetleníthetik az igénylés folyamatát.Fontos változás:

„Az egyik fontos változás, hogy jövőre már csak vállalt gyermekre lesz igényelhető a csok. Meglévő gyermekek esetén nem érvényesíthető majd a támogatás. Azonban a meglévő gyermekek beleszámítanak majd a hitelösszeg meghatározásába. Például ha egy gyermek már van a családban és még egyet terveznek, akkor a felvehető támogatott hitelösszeg legfeljebb 30 millió forint lehet. A gyermekvállalásból következő jelentős változás, hogy januártól csak házastársak vehetik igénybe a CSOK Pluszt. Egyedülállók és élettársak nem. A feleség életkora pedig az igényléskor maximum 41 év lehet. A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén igénybe lehet majd venni. Tehát kombinálható lesz a „falusi” csokkal. Így elérhető lesz az 5000 fő alatti kistelepüléseken is. A fentiek tükrében a Credipass szakértőinek tanácsa, hogy akik nem terveznek további gyermeket, vagy az életkori szigorítás miatt nem férnek bele a jövő évi támogatási körbe, azok mindenképp gondolkodjanak el és lépjenek még az idei évben az otthonteremtés felé” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.Fontos:

„Először is fontos, hogy az ingatlan a nyilvántartási rendszerben lakóház vagy lakás megnevezéssel szerepeljen. Tehát lakhatásra alkalmas legyen. Ezért például építési telek vagy egy hétvégi ház, nyaraló nem számít csokképesnek. Alapvető kritérium még az ingatlan komfortfokozata is. – melyik helyiségek legyenek fűthetőek –, valamint, hogy a lakásnak, háznak rendelkeznie kell minimum egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőszobával, mosdóval és egyedi fűtési móddal. A közműves villamosenergia-ellátás, szennyvízelvezetés és ivóvízellátás is alapelvárás” – mondta Fülöp Krisztián.

A hasznos alapterületnek új vagy használt lakás, illetve használt lakóház esetén, kettő gyermek vállalásakor legalább 50 m2-nek kell lennie. Új lakóház esetén ez az alapterület legalább 80 m2. A tetőtéri lakások esetében a 190 centiméter alatti területek nem számíthatóak bele a hasznos alapterületbe. Ugyanez érvényes a teraszokra, erkélyekre is, amelyek szintén nem számítanak a csok esetében. A közös területeken bérelt tárolók, plusz helyiségek lakáshoz kapcsolása is okozhat fennakadást az ingatlan felmérésénél: érdemes tehát ezekre is odafigyelni és időben tájékozódni, hogy beleszámíthatóak-e a teljes alapterületbe, vagy sem.error: Content is protected !!