Adóbevallás: sok a baj az e-bevallásban!

Adóbevallás: sok a baj az e-bevallásban!

A NAV csupán tervezetet készít, amit sokszor még ki kell egészíteni. Noha elviekben ez egyszerűbbé válik az elektronikus környezetben, de még akadnak buktatók – írja a Népszava.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az idei évben az egyéni vállalkozók kivételével már minden magánszemély részére kérés nélkül elkészíti az adóbevallás-tervezetet. A korábbiaktól eltérően a munkáltatók idén már nem készíthetnek adóbevallást a dolgozóik számára, ugyanakkor az összesített igazolásokat január 31-ig kötelesek kiadni.

A tervezet elektronikus formája március 15-től lesz elérhető az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők számára. Ha nincs ilyen regisztrációnk, akkor március 19-ig kérhetjük a tervezet papíron való megküldését – ezt április 30-i kell megkapnunk. A tervezetek május 22-én automatikusan érvényes adóbevallássá válnak, amennyiben addig nem érkezik be hozzájuk észrevétel.

Fontos azonban, hogy a tervezetet leellenőrizzük, mivel az adóhatóság csak a kifizetők által benyújtott havi adó- és járulékbevallások, adatszolgáltatások adatait tudja használni, így az egyéb jövedelmek és azok adói nem szerepelnek a tervezetben.

Kapnak tervezetet az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők is, ám az ő esetükben ezek nem válnak adóbevallássá a kiegészítések nélkül. Ugyanakkor nem készül tervezet az egyéni vállalkozók számára, nekik maguknak kell adóbevallást írniuk február 26-ig. Azoknak is így kell tenniük, akik nem értenek egyet az elkészített tervezettel, de nincsen ügyfélkapu-regisztrációjuk.

Az adóbevallásnak lehetnek egyéb, technikai jellegű buktatói is: például az Általános nyomtatványkitöltő programmal (ÁNYK) elkészített dokumentumok ügyfélkapuba történő feltöltése már nem lehetséges, amennyiben azok Windows XP operációs rendszerrel futó számítógépen készültek.

error: Content is protected !!