Babakötvény 2019/2020: ez a legjobb befektetés!!!

Babakötvény 2019/2020: ez a legjobb befektetés!!!

Nem lehet sok kifogásuk a mostani inflációs környezetben azoknak a gyermekes családoknak, akiknek még nincs a gyermekük nevére kötött Babakötvényük. A papír túlzás nélkül az egyik legjobb magyar befektetés: éppen mától a konstrukció 5,8%-os kamatot fizet, és azon kívül, hogy tartani kell a gyermek 18. születésnapjáig, nem nagyon tudnánk más ellenérvet felhozni a kötvénnyel szemben. Mostani cikkünkben a legfontosabb kérdések mentén összeszedtük, mit kell és érdemes tudni a Babakötvényről.

A lakástakarékpénztárak októberi megszüntetése után ez talán a legvonzóbb rendszeres megtakarítási termék Magyarországon. Valószínűleg az idei első félévben megjelenő nyugdíjkötvény lesz majd fogható hozzá.

Mi az az életkezdési támogatás és mi köze ennek a Babakötvényhez?

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az infláció mértével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban. Természetesen az ennél idősebb gyermekek számára is lehetőség van Babakötvényt venni, ennek feltételeit lentebb írjuk le.

Mennyit kamatozik a papír?

A Babakötvény infláció feletti 3%-os kamatprémiummal vehető, ami azt jelenti, hogy február 1-től a tavalyi inflációval számolva már 5,8%-on ketyeg a papír. A kamatot minden évben február 1-jén írják jóvá a Start-értékpapírszámlán (a 2032/S sorozat esetén minden évben december 2-án), az így kapott kamatot minden évben újra befektetik. Fontos az is, hogy lejárat után (a gyermek 18. születésnapja után) a kötvény nem kamatozik tovább.

Van rá állami támogatás?

Igen, az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 6000 forint összegű támogatás írnak jóvá a számlán. Tehát aki ennek kimaxolására játszik, akkor éves szinten 60 ezer forintot kell befizetni a számlára (havi 5 ezer forint). A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek esetén az állam az éves befizetések mértéke után 20%-ot (de maximum évi 12 ezer forintot) ír jóvá. Igazi vonzereje a kötvénynek igazából nem az állami támogatásban, hanem a vonzó, inflációkövető kamatozásban rejlik.

Milyen díja van a számlanyitásnak és számlavezetésnek?

A kincstárnál nyitott számlának nincs nyitási költsége, és a számlavezetésért sem kell fizetni.

Honnan lehet tudni, hogy melyik kötvénysorozatot kell venni?

Szerencsére ezzel nem kell bajlódni, a kincstár ugyanis az életkezdési támogatást automatikusan átvezeti a letéti számláról a gyermek születési évéhez igazodó sorozatszámú Babakötvénybe, innentől kezdve pedig minden, értékpapírszámlára érkező befizetés ebbe a sorozatba megy.

Hogy lehet Start-értékpapírszámlát nyitni?

A Magyar Államkincstárban a szülő, közeli hozzátartozó, vagy más törvényes képviselő, illetve a 16. életévét betöltött gyermek személyesen nyithatja meg a gyermek nevére szóló Start-értékpapírszámlát. A nyitáshoz szükségesek

  • a gyermek személyes adatait tartalmazó iratok (név, adószám, lakcím) és
  • azon szülő személyes adatai (születési dátum, anyja neve, lakcíme, adóazonosító jele), aki a családi pótlékot kapja, valamint szülői nyilatkozat arról, hogy a szülő a gyermek után jogosult családi pótlékra.
  • Emellett a számlát nyitó személy adatai is szükségesek.
  • Ha más hozzátartozó nyitja a számlát, akkor mindezeken túl szükséges egy szülői hozzájáruló nyilatkozat és a számlát nyitó személy családi kötődésről szóló nyilatkozat.

A számla megnyitásához tehát személyesen kell bemenni a kincstárhoz, de ezt követően már online is lehet intézni a befizetéseket.

A gyermek hány éves koráig lehet Babakötvényt venni?

Röviden: a gyermek 18. évének be nem töltéséig bármikor megvehető és addig be is lehet fizetni a számlára. A születési év alapján azonban van két fontosabb kategória:

  • a 2006. január 1. előtt született Magyarországon élő magyar állampolgárságú gyermek számára, továbbá a 2017. július 1. előtt született külföldön élő magyar állampolgárságú vagy úgynevezett Magyar Igazolvánnyal rendelkező gyermek számára nem jár alanyi jogon az életkezdési támogatás. Ebben az esetben a Start-értékpapírszámla megnyitásakor 25 000 Ft-ot kell befizetni, melyet – és ezt követően az összes további befizetést – csak Babakötvénybe lehet befektetni;
  • a 2005. december 31. után született Magyarországon élő magyar állampolgárságú gyermek, továbbá a 2017. június 30. után született külföldön élő magyar állampolgárságú vagy úgynevezett Magyar Igazolvánnyal rendelkező gyermek nevére nyitott Start-értékpapírszámlára a Kincstár automatikusan átvezeti és Babakötvénybe fekteti a 42 500 Ft-os életkezdési támogatást a letéti számláról.

Van megkötés, hogy mennyi pénzt lehet befizetni Babakötvénybe?

Nincs ilyen megkötés, a Babakötvénybe befizethető összegre nincs korlát.

Mekkora az alapcímlet?

A Babakötvény alapcímlete egy forint.

Kell adózni a Babakötvény után?

Nem, a Start-számlán összegyűlt kamatjövedelem adómentes, de arra figyelni kell, hogy a kötvény lejáratát vagy a gyermek halála esetén az elhunytának napját követő 30. naptól a számla már nem minősül Start-számlának, így arra már az általános jogszabályi rendelkezések az irányadóak.

Be the first to comment on "Babakötvény 2019/2020: ez a legjobb befektetés!!!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*