Botrány a kórházak körül: nincs elég K-vitamin az újszülötteknek!

Botrány a kórházak körül: nincs elég K-vitamin az újszülötteknek!

Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) május második felében ötezer doboz K-vitamint hozatott be külföldről, továbbra is hiány van az újszülöttek számára fontos K-vitaminból Magyarországon.

A K-vitamint hiányában a véralvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok nem termelődnek kellő mennyiségben, ami életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez vezethet. A gyermek megszületése után pár órával ezért rögtön a kórházban kapja meg az első adagot, ezután a hazai protokoll szerint a csak anyatejjel táplált gyermekeknek havonta adnak újabb adagot, az anyatejben ugyanis nincs K-vitamin (ha hat hónapos kor alatt a csecsemő anyatej helyett vagy mellett már tápszert vagy főzeléket is kap, és az anyatej mennyisége kevesebb, mint a hozzátáplálás, akkor nem szükséges tovább adni K-vitamint).

Május közepére Magyarországon kifogytak a készletek, mert az eddigi gyártó nem tudott szállítani. Az OGYÉI honlapján most is olvasható, hogy a hiány oka gyártói probléma, ami október 31-ig oldódhat meg. Május 23-án ezért az OGYÉi bejelentette, hogy a hiány megoldására ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte a gyógyszer-nagykereskedőnek gyerekek és felnőttek számára.

Ezzel azonban a jelek szerint nem sikerült megoldani a problémát. Egy olvasónk azt írta: az egyébként néhány száz forintba kerülő K-vitamint ők csak Ausztriából tudták beszerezni, ahol az átszámítva 2700 forintba kerül, és 3500 forint volt a szállítási költség. Netes fórumokon is olvashatók olyan bejegyzések, hogy otthonszülést vállaló szülésznők próbálnak meg a családoktól beszerezni elfekvő, még lejárati időn belüli K-vitamin készleteket.

A hiányt több gyermekorvos is megerősítette az Indexnek. Egyikük azt mondta: nekik is a szülők jelezték, hogy nem tudják beszerezni a gyógyszert a patikákban. Néhányan valóban külföldről próbálják megrendelni, de ezt nem mindenki tudja megtenni, nem is beszélve a jelentős árkülönbségről.

Egy háziorvos azt mondta: jól látható, hogy a külföldről rendelt mennyiség nem elegendő, hiszen az OGYÉI májusi közleménye szerint a hiány kialakulása előtt a gyermekeknél havonta 8 ezer doboz (!) Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekció fogyott. A háziorvos azt mondta: feltehetően a most beszerzett 5 ezer doboz nyílegyenesen a kórházaknak megy, hiszen fontos, hogy a gyerekek születésük után rögtön ott kapják meg az első vitaminpótlást (a Konakiont nem injekcióban adják be, az újszülöttek szájon át kapják meg az ampulla tartalmát). “Egy hónapban átlagosan 7 ezer gyerek születik Magyarországon, ilyen hiánynál én is azt csinálnám, hogy elsődlegesen a kórházakba vinném a készleteket” – mondta a háziorvos. Egy dobozban nem egy darab ampulla van, így az 5 ezer doboz az újszülöttek ellátására biztosan elegendő – tette hozzá.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is megerősítette az Indexnek, hogy a külföldről behozott 5 ezer doboz nem fedezi a szükségletet. A magyar protokoll azt írja elő a háziorvosoknak, hogy a kizárólag anyatejjel táplált gyermekeknek a születés után havonta adjanak be újabb adag K-vitamint. Ezt most nem tudják teljesíteni. “Én konkrétan arról sem kaptam tájékoztatást, hogy a Konakion helyett most mit kellene felírnom receptre, mert nem tudom, milyen más néven szerezték be a K-vitamin” – mondta Póta György.

Sem Magyarországon, sem más országban nem ritka, hogy egyes gyógyszerekből átmeneti hiány lép fel. Ennek számos oka lehet: okozhat gyógyszerhiányt a gyártási technológia átállítása, egy adminisztratív változás, egy elakadt kamion vagy egy leégett raktár is. Probléma akkor van, ha az adott készítményt nem lehet mással helyettesíteni.

Be the first to comment on "Botrány a kórházak körül: nincs elég K-vitamin az újszülötteknek!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*