Éjszakai pótlék 2024 – Íme minden amit tudnod kell, mikor kinek és mennyi jár 2024-ben!

Éjszakai pótlék 2024 – Íme minden amit tudnod kell, mikor kinek és mennyi jár 2024-ben!

Éjszakai pótlék 2024 – Íme minden amit tudnod kell, mikor kinek és mennyi jár 2024-ben! Az éjszakai pótlék megfizetése a munkáltatók törvényi kötelezettsége. Jó esetben ez aligha okoz gondot bárkinek, hiszen a vonatkozó szabályozás a munkavállalók védelmét szolgálja. Többek között egészségügyi szempontból is. De sok a kérdés a témakört illetően, például mi a különbség éjszakai pótlék és műszakpótlék között, mikor mennyi plusz jövedelem jár és így tovább. Érdemes ezért átlapozni a témát, hogy tisztán lássunk az esti és éjszakai munkabér kifizetésével kapcsolatban!

( Friss hírek 0-24 )Az éjszakai műszak jelentése

Az éjszakai műszak vállalása komoly kihívás. Ráadásul bizonyos egészségügyi kockázatokkal is jár, ha nem figyelünk oda. Ennek ellenére számos olyan terület létezik, ahol égető szükség van a 0-24 szolgálatra. A kórházi dolgozók, a mentők, a rendőrök vagy a tűzoltók nem engedhetik meg maguknak, hogy kicsekkoljanak estére. Igaz, a gyártás és termelés területén is rengeteg olyan munkahely létezik, ahol az éjszakai órákban sem áll le a munka. Ahhoz viszont, hogy a munkavállalók kompenzálva legyenek vállalásukért, a munkáltatóknak is többet kell nyújtaniuk – nem jófejségből, hanem a törvény kötelezi őket erre.

Mi az az éjszakai pótlék?

Az éjszakai pótlék egyfajta kiegészítő fizetés, amit azoknak a munkavállalóknak fizetnek, akik éjszakai műszakban dolgoznak. Célja, hogy kompenzálja az éjszakai munka potenciális nehézségeit, és ösztönözze a munkavállalókat arra, hogy vállalják a “nehezített” műszakot és életmódot. A munkáltató fizeti meg a dolgozóknak, aminek összege és mértéke a különböző munkaügyi szabályozások és szerződések alapján változhat.Éjszakai pótlék mértéke és összege 2024-ben

Magyarországon éjszakai pótlékra jogosult, aki 22:00 és 06:00 között legalább több mint 1 összefüggő órát ledolgozik. A bérpótlék mértéke 2024-ben 15%. Ez azt jelenti, hogy általános esetben a munkabért 1,15%-al kell felszorozni, például 1.500 forintos órabér esetén 1.725 forint jár, vagyis további 225 forintot kell megfizetni az éjszaka dolgozó munkavállaló számára.

Mit mond a munka törvénykönyve az éjszakai pótlékról?

A munkajogi szabályozás értelmében az éjszakai pótlékra vonatkozóan a törvény kimondja, hogy a munkavállalónak, kivéve a műszakpótlékra jogosultakat, éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama meghaladja az egy órát, tizenöt százalék bérpótlék jár. Tehát csak azok a munkavállalók jogosultak az éjszakai pótlékra, akik nem jogosultak a műszakpótlékra, és egy órát meghaladóan dolgoznak éjszakai műszakban (22:00 és 6:00 között).Mind az éjszakai pótlék, mind a műszakpótlék esetén figyelembe vehetjük a munka törvénykönyvében meghatározottaktól való eltérést, többek között kollektív szerződés megkötése esetén. Eltérhetünk a Munka Törvénykönyvében meghatározottaktól, például azáltal, hogy az egyes bérpótlékokat magában foglaló alapbért vagy havi átalányt alkalmazunk. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen változásokat csak a munkavállalóval történt megállapodás esetén vezethetünk be.

Miben más, mint a műszakpótlék?

A műszakpótlék azoknak a munkavállalóknak járó pótlék, akiknek napi munkaidejük kezdete rendszeresen változik. A munka törvénykönyve alapján, ha valaki 18 és reggel 6 óra között dolgozik, akkor a munkavégzésért 30% műszakpótlék jár. Rendszeres változásnak tekinthető, ha havonta a munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmadára vonatkozóan eltér. A műszakpótlék számítása során figyelembe kell venni a legkorábbi és legkésőbbi munkakezdés közötti legalább 4 órás eltérést, valamint a munkaközi szüneteket.Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a különbség a kettő között – vagyis mit értünk műszakpótlék, és mit éjszakai pótlék alatt. Mikor jár 30%, és mikor csak 15%?

A műszakpótlék és az éjszakai pótlék közötti lényeges különbségek a munkaidő szervezésében és a pótlékok elérhetőségében mutatkoznak meg. A műszakpótlék esetében fontos, hogy a munkaidő rendszeresen változzon a dolgozó személyre szabott beosztása alapján, míg az éjszakai pótlékhoz nincs szükség ilyen jellegű változtatásra. Az, aki jogosult a műszakpótlékra, nem részesül éjszakai pótlékban, még akkor sem, ha este 22:00 és reggel 06:00 közötti időszakban dolgozik több mint egy órát. A műszakpótlék összege magasabb, felülírva ezzel az éjszakai pótlék mértékét, ami alacsonyabb, és specifikusan az éjszakai időszakra vonatkozik. Ezek a különbségek az éjszakai és változó munkaidős tevékenységek elismerésének és jutalmazásának egyedi szempontjait tükrözik a munkajogi szabályozásban.

Kapcsolódó:

Családi pótlék 2024 – így érkezik a családi pótlék Március hónapban! >>>error: Content is protected !!