Site icon 24 óra! – Friss hírek

Fontos dátum közeleg: 100-150 ezer forint állami ingyenpénzt kaphatsz! Mutatjuk >>>

Fontos dátum közeleg: 100-150 ezer forint állami ingyenpénzt kaphatsz! Mutatjuk >>>

Május 22-éig kell elkészítenünk idén az adóbevallásunkat, ha van nyugdíjcélú megtakarításunk, ne felejtsük el visszaigényelni a személyi jövedelemadónkat, amelynek köszönhetően (terméktől és a tavaly befizetett összegtől függően) akár 150 ezer forint is gyarapíthatja a megtakarításunkat. Ha viszont még nincs ilyen termékünk, nem árt indítani egyet, megnéztük, a három megtakarítási típuson belül melyek a legolcsóbb termékek, illetve hogy melyiket miért éri meg megkötni.

Három nyugdíjcélú megtakarítás-típus van Magyarországon, amelyen keresztül visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónk egy részét. A nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) 100 ezer (2020 előtt nyugdíjba vonulók esetén 130 ezer) forintos adójóváírást igényelhetünk vissza, nyugdíjbiztosításra 130 ezer forintot, önkéntes nyugdíjpénztárra pedig 150 ezer forintot. Együttesen a limit 280 ezer forint, tehát megéri egyszerre több terméket is elindítanunk.

A NYESZ előnye, hogy:

hátránya, hogy:

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnye, hogy:

Hátránya, hogy:

A nyugdíjbiztosítás előnye, hogy:

hátránya, pedig:

Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)

Mint fent is említettük; ha ügyesen bánunk vele, a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) lehet a legolcsóbb formája az öngondoskodásnak, hiszen megúszhatjuk (a befektetési alapok kezelési költségén felül, amit minden esetben ki kell fizetni) évi pár ezer forinttal a számla teljes költségét. Ez abban az esetben lehetséges, hogy ha például egy kockázatkerülő befektetési alapba utalgatjuk a rendszeresen félrerakott nyugdíjpénzünket, hiszen számos számlavezető intézmény biztosít díjmentes tranzakciókat és így csak a számlavezetés minimum díját kell kifizetnünk.

A NYESZ-nél az alábbi fontosabb költségekkel találkozhatunk:

Önkéntes Nyugdíjpénztár

Ha rendszeresen, nagy összegben fizetjük az önkéntes nyugdíjpénztárunkat, befizetés-arányosan a megtakarításunk kifejezetten olcsó lehet a sávos költségelvonásnak köszönhetően, alacsonyabb összegeknél pedig kifejezetten drága.

Ha rendszeresen fizetjük önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításunkat, alapvetően három lényegesebb költségelemmel találkozhatunk:

A nyolc legnagyobb taglétszámmal rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárat megvizsgálva levonhatjuk azt a következtetést, hogy a taggá válás minimális ráfordítást igényel, mindössze pár ezer forintos költség, de van, ahol ingyenes.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások sokáig a legdrágább nyugdíjcélú megtakarítási formát jelentették és ma is előfordulhat még, hogy egy korai kiugrással a pénzünk jelentős részét elveszíthetjük (lásd feljebb). Hosszú távon viszont a bónuszok és a fejnehéz kezdeti költségek marginalizálódása miatt, ha rendszeresen fizetjük a megtakarításunkat, nem sokkal drágább egy ilyen termék a fenti versenytársainál.

Alapvetően négy fő költségeleme van a nyugdíjbiztosításoknak:

A termékeket a Teljes Költségmutató (TKM) teszi összehasonlíthatóvá, amely egy modellszámításon keresztül mutatja meg egy előre meghatározott ügyfél hozamáldozatát. Felső értéke azt mutatja meg, hogy mekkora hozamáldozattal jár, ha az ügyfél a legdrágább (jellemzően egyben legkockázatosabb) eszközalapba fekteti a pénzét, míg alsó értéke egy konzervatívabban befektető ügyfél hozamáldozatát mutatja be.

Egy kockázatkerülő, mindössze tízéves unit-linked szerződést indító ügyfél esetén az alábbi termékek lehetnek a legolcsóbbak:


Változik a rangsor egy húsz évben gondolkodó, kockázatvállaló ügyfél esetén, akinek az alábbi termékek lesznek a legolcsóbbak:


Ha a garantált hozamot kínáló megoldást, vagyis egy vegyes nyugdíjbiztosítást szeretnénk, az alábbi termékek nyújtják ehhez a legolcsóbb megoldást:

 

Exit mobile version