Idénymunka – Havi 2 milliós fizetésért rengeteg magyart keresnek, nyelvtudás sem szükséges!

Idénymunka – Havi 2 milliós fizetésért rengeteg magyart keresnek, nyelvtudás sem szükséges!

Idénymunka – Havi 2 milliós fizetésért rengeteg magyart keresnek, nyelvtudás sem szükséges! Itt van a nyakunkon a síszezon, de a legújabb adatok szerint a turizmus szektorban közel 21 500 ember hiányzik az osztrákoknál. Ami az októberi adatokhoz képest nagyjából 10%-os romlást jelent.
Hóból ugyan nincs hiány, viszont úgy tűnik a munkaerőből nincs elég az osztrák síparadicsomokban. A Wirtschaftsbund-Stellenmonitor összegyűjtötte ágazatonként, hogy milyen munkaerőhiány uralkodik Ausztriában.

Alapvetően a legnagyobb hiány a logisztikai és közlekedési szektorban van. Ott ugyanis közel 38 ezer ember hiányzik, ezután a marketing, irodai szektor jön, majd a harmadik helyen van a turizmus. Ahol jelenleg 21 500 ember hiányzik. A következő táblában összegeztük az osztrák turisztikai szektor hiányzó alkalmazottainak számát.

A legnagyobb probléma a két leghíresebb síparadicsom esetén tapasztalható. Tirolban és Salzburgban közel 4000- 4000 ember hiányzik a hüttékből. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a kereslet továbbra is igen nagy ezek után a helyek után, szóval vendégből bőséggel akad, azonban a személyzet igen kevés.
A szektorban uralkodó súlyos munkaerőhiány miatt a nyelvtudás valóban sok helyen nem feltétel, így viszont a munkavállalók sokkal jobban ki vannak téve a felmerülő nehézségeknek.

Nyilván így elsőre a fizetés jónak hangzik, de a valódi kérdés, hogy maga az elszállásolás, az, hogy az ember kint él, mennyi pénzt jelent. A témában az ügyvéd elmondta, hogy

a szállás elég olcsó, 500-600 euró/hónap, de van, hogy a munkaadó biztosít egy kedvezőbb összeg fejében, illetve van, ahol munkásszálló is van. Maga az élelmiszerek egyébként nem sokkal drágábbak, mint Magyarországon. Az is olyan havi 500 euró körül van, azt lehet mondani, hogy napi 20 euróval már nagyon jól eszik az ember. De ha például egy étteremben vagy hüttében dolgozik valaki, ott kap enni a munkahelyén. Ezzel lehet spórolni.

A szakértők hangsúlyozták, hogy persze alapvetően nagyon megéri ilyen munkára kimenni, de egyöntetűen hangsúlyozták, hogy ez igen megterhelő munka, és szociálisan is kizsigerelő.

Megéri, de ez egy kemény meló, nem egy könnyű egy hüttében dolgozni. Ott van az ember magason, nincsen olyan szociális élete. Ha szórakozni szeretne az ember, ott azért jóval drágább, mint mondjuk Bécsben. Ha persze csak dolgozol és a lakásban vagy, akkor jól keresel, de azért egy szezon akár lehet 5 hónap is, azért az hosszú így.

error: Content is protected !!