INGYEN ÉLELMISZER, ITT KAPHATOD MEG: ÉTELDOBOZOKAT HELYEZTEK KI! BÁRKI INGYEN VEHET KI BELŐLE TÍZÓRAIT, SZENDVICSET, ZÖLDSÉGET, GYÜMÖLCSÖT, FŐTT ÉTELT!

INGYEN ÉLELMISZER, ITT KAPHATOD MEG: ÉTELDOBOZOKAT HELYEZTEK KI! BÁRKI INGYEN VEHET KI BELŐLE TÍZÓRAIT, SZENDVICSET, ZÖLDSÉGET, GYÜMÖLCSÖT, FŐTT ÉTELT!

Sopronban, Székesfehérváron, Szigetszentmiklóson, Szegeden és Szigetváron is van már kültéri ételes doboz, amelybe bárki beteheti ételadományát és bárki vehet ki belőle ha szüksége van rá.

A székesfehérvári Rákóczi utcai Jézus Szíve-templom kerítésén április eleje óta található meg az ételosztó kisház – számol be a Fejér Megyei Hírlap Online. Az ötlet a plébániai képviselő-testület elnöke, Elbert János fejében már mintegy egy évtizede megszületett, de csak most valósulhatott meg.

Jön a fűtési szezon, ilyenkor megemelkednek a lakhatás költségei, viszont a fizetés ugyanannyi. Sokan kerülnek emiatt bajba az országban. A Re-Formáló Egyesület Enni adok nevű dobozai rajtuk kívánnak segíteni. Eddig Budafokon, Rózsavölgyben, Halásztelken és Várpalotán helyeztek ki dobozokat, amelyekbe a lakosság vihet nem romlandó élelmiszert, és akinek szüksége van rá, elhozhatja.

A Háros utca 116., a Méhész utca 19. és a halásztelki II. Rákóczi Ferenc út 60. szám alatti egészségháznál találkozhatunk a kerítésre erősített kétajtós műanyag „Enni adok” dobozokkal, amikben a péksüteménytől a száraz tésztáig többféle tartós élelmiszer található. A doboz felirata: “Enni adok, enni kapok” – és a kérés, mindenki csak a szükségeset vigye, hogy másnak is jusson.

A Re-Formáló Egyesület szeretne minél több helyen újabb „Enni adok” dobozokat kihelyezni. Ehhez nem kell más, csak egy legális hely és egy 12–15 fős önkéntes csapat, amelyik ellenőrzi és tisztán tartja az ételdobozokat.

Smudláné Fazekas Margit, az egyesület alapítója elmondta: “Az ételdobozokat mi is töltjük, de a lakosság is komolyan részt vesz a segítségnyújtásban. Ez nem a hajléktalanok számára van, hanem a családban nehéz körülmények között élők helyzetén igyekszünk könnyíteni. Aki túl sokat főz vagy nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs terem a kertjében, az is hoz belőle. A lényeg, hogy a felesleget ne pazaroljuk el, ne romoljon rá az étel az egyik családra, amit a másik szívesen megenne.”

“Az iskolások számára is közzétettünk egy felhívást, hogy aki nem eszi meg az uzsonnáját vagy túl sokat visz magával, tegye be az ételdobozba. Ez is nagyon jól működik, megakadályozzuk, hogy az ennivaló a kukába kerüljön, és szolidaritásra szoktatja a diákokat a társaikkal szemben.”

Az „Enni adok” dobozokat online is megtölthetjük. Szerdán 8–10 óra között bármelyik nagy bevásárlóközpontból rendelhetünk tartós élelmiszert, amelyről az adományozó fényképpel dokumentált visszaigazolást kap.

error: Content is protected !!