Ingyen lakás alanyi jogon fiataloknak? A Kormány elárulta, hogyan lesz lakása a fiataloknak!!!

Ingyen lakás a fiataloknak? A Kormány elárulta, hogyan lesz lakása a fiataloknak!!!

A kedvezményes újlakásáfa 2019 utáni eltörlése is téma volt a parlament hétfői ülésén. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nem csak az áfán múlik a lakáshoz jutás, a fiatalok dolgoznak, így el tudnak indulni a saját lakás megteremtése fele.

Lakhatási kérdéssel fordult a pénzügyminiszterhez Stummer János jobbikos képviselő a parlament tegnapi ülésén – tudósított az MTI. A képviselő szerint egy fiatal számára a legnagyobb öröm, ha első saját lakásába költözhet be akkor is, ha ehhez hitelt kell felvennie.

A kormány azonban az új lakások áfájának 5-ről 27 százalékra növelésével nemcsak a piacot befolyásolja, hanem ezzel sok fiataltól a reményt is elveszik. A képviselő azt kérte a kormánytól, hogy fontolja meg az új lakásokat terhelő áfa 5 százalékon tartását.

Elég nagy baj lenne, ha csak az áfán múlna a lakáshoz jutás – válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter, aki hozzátette, hogy nőtt a foglalkoztatás, 30-ról 10 százalékra csökkent a fiatalok körében a munkanélküliség. Ez az alapja annak, hogy valaki banki hitelhez jusson, emellett önálló jövedelme lesz és el tud indulni a saját lakás megteremtése felé – véli Varga.

Stummer János válaszában azt kérte, Varga Mihály a konkrét kérdésre válaszoljon, megtartják-e az 5 százalékos áfát az új lakásoknál.

Varga Mihály azt mondta, a magánerős használtlakás-vásárlásnál továbbra sem kell áfát fizetni, és nem szabad egyetlen szemponthoz rendelni a fiatalok lakáshoz jutását – írta az MTI.

A szakközépiskola elvégzése vagy a diploma megszerzése után hazánkban még jó néhány évet kell dolgoznia annak a fiatalnak, aki saját ingatlant szeretne vásárolni.

Európában jó a helyzet

Az úgynevezett housing price-income ratio, röviden HPIR az a mérőszám, mely megmutatja, hogy egy országban mennyire könnyű lakáshoz jutni az átlagkeresetek tükrében. Az adott ország lakásárait veszik figyelembe a kiszámításához, valamint az egy főre jutó GDP összegét: a HPIR végleges értéke egy, az átlagosnál némiképp magasabb kategóriába tartozó, 100 négyzetméteres lakás árának az egy főre jutó GDP-vel osztott értéke. Az eredmény pontos képet ugyan nem ad, de segítségével némi fogalmat lehet alkotni az egyes országok közötti különbségekről.

Egy, a Global Property Guide által publikált felmérés szerint – melyet a portfolio.hu közölt – jelentős eltérések vannak a lakáshoz jutási lehetőségek között Európa-szerte. Ám Európában még mindig könnyebb az élet: egy kivételével többségében a lista első részében kaptak helyet az európai országok a felmérésben részt vevő 70 ország között.

error: Content is protected !!