ITT A VADONATÚJ TÁMOGATÁS!!! MOBILHÁZAK TELJESEN INGYEN! Rászorulók, családok jelentkezését várják:

ITT A VADONATÚJ TÁMOGATÁS!!! MOBILHÁZAK TELJESEN INGYEN!

Rászorulók, családok jelentkezését várják:

A magyar államnak nem igazán van lakáspolitikája, olyan átfogó programja pedig egyáltalán nincs, ami a lakásszegénységben élőket célozná. Ezért aztán minimális erőforrásból gazdálkodó civil szervezetek próbálják a maguk eszközeivel ellátni ezeket a feladatokat, ilyen az Utcáról a Lakásba Egyesület (ULE) is, amelynek képviselői és támogatói bemutatták legújabb projektjük, a mobilház-program első eredményeit a sajtónak Soroksáron.

A program lényege, hogy az egyesület által megvásárolt telkeken apró, skandináv típusú mobilházakat húznak fel, amelyeket aztán megpályáztatnak rászoruló emberek, családok közt.

A projekt újszerű, sokszereplős konstrukcióban jött létre:1. az ULE saját tőkéjéből megvásárolja a telket;2. a programot támogató befektetők megveszik a házakat,3. az egyesület egy lízinghez hasonlószerződést köt velük, év végén egyösszegben kapják meg a bérleti díjat, aház ára az év során megtérül;4. a házba pedig kedvezményes bérleti díjjal beköltözhet, aki a pályázaton befut.

Ugródeszka lehet a mobilházA programot jelenleg a Biggeorge Holding két tagja, az Otthon Centrum és aBiggeorge Property, valamint a Polgár Alapítvány támogatja. Rajtuk kívül az ULEszerzett még támogatást a telek megvásárlásához a Lakhatást Most szociálislakásügynökségtől, amelyet korábban az egyesület a TESZ MagyarországértAlapítvánnyal közösen hozott létre, de önálló entitásként működik. A soroksáritelek megvételéhez ezen kívül több száz magánszemély mikroadományai járultakhozzá, amelyek két kampánnyal szedett össze az ULE.

A mobilházak, amelyeket az USA-ban és a skandináv államokban is használnakszociális bérlakásoknak, kis alapterületűek, de összkomfortosak. Víz-gáz-villany éscsatorna is van a soroksári telken, amelyre összesen négy házat tesznek majd leönkéntesek segítségével, vagyis maximum kb. 12 embernek nyújtanak majdlakhatást. Két ház már áll, bár a mostani – a képeken is látható – külsejük mégváltozni fog, mert rájuk kerül kívülről egy vastag szigetelés, hogy fenntarthatómódon lehessen őket fűteni – magyarázta Kovács Vera, az ULE munkatársa. Kovács,aki az egyesület alapító tagja arról is beszélt, hogya mobilházak természetesen nem jelentenek végleges megoldást a lakhatásiproblémára, újrakezdési lehetőséget viszont igen.

Környékbelieké a lehetőségÉs hogy kik költözhetnek be? Mivel egyelőre csak négy háztartásnyi embert fognaktudni elhelyezni, az egyesületnek részletesen mérlegelnie kell, kik szorulnak ráleginkább a szűkös kapacitásra. Ehhez felvették a kapcsolatot a Soroksár környékiszociális szolgáltatókkal, például a Családok Átmeneti Otthonával, ezek ügyfeleiközül fognak kikerülni a pályázók, akikkel személyesen is találkoznak majd akiválasztási folyamat során.

A cél azonban több telek megszerzése és mobilházak felhúzása ugyanebben amodellben, hogy többen juthassanak lakhatáshoz mindig az adott környékrászorulói közül. Kérdeztük az ULE-seket, mit szóltak a környékbeliek a projekthez –a soroksári kertvárosban sok, látszatra egészen új, talán csok-os ház van -, amire aztmondták, akiket el tudtak érni, pozitívan álltak a dologhoz. Kiderült az is, hogynincsenek egyedül, néhány utcával arrébb indult egy másik civil kezdeményezésűszociális lakhatási projekt.

error: Content is protected !!