Lakhatási támogatás 2018: növekszik az adómentes albérlet támogatás összege 2018-tól

Lakhatási támogatás 2018: növekszik az adómentes albérlet támogatás összege 2018-tól

Örülhetnek az albérletben lakók: 2018-tól eszméletesen megemelkedik a munkahely által adható adómentes albérlet támogatás. Ez garantáltan népszerű lesz, ezt borítékolhatjuk!

Adómentes lakhatási támogatás 2018: lássuk a részleteket!

Ha nem is Te laksz épp albérletben de biztos vagyok benne, hogy legalább egy ismerősöd van aki lakás híján mástól bérli az életterét. Az albérlet intézményének kulcs szerepe van abban, hogy a munkavállalók mobilissáv álljanak és az országban oda vándoroljanak dolgozni ahol tudnak kedvező áron albérletet kivenni. Lássuk, hogyan lehet támogatni a munkavilág pionírjait! 

Az elmúlt hónapokban az albérlet árak a nyugaton tapasztalhatóhoz hasonlóan szöktek fel ami nem segíti a munkaerő mobilitását. Azonban elfogadásra került a 2018-as adótörvény amely az albérlet támogatás változtatásait és magában foglalja. A törvényalkotók célja az volt, hogy szélesebb közönség is igénybe vehesse ezt a támogatást.

Először fontos tudni, hogy az albérlet támogatásra a következőek jellemzőek:

• A pontos neve: mobilitás célú lakhatási támogatás

• Az albérlet támogatás a feltételek teljesülése esetén adómentesen adható

• A munkaviszony létrejöttét követően 5 évig igényelhető és adható

• A foglalkoztatás első 24 hónapjában (két év) a minimálbér maximum 60%-ig terjedhet a támogatás mértéke adómentesen 2018-tól.

• A foglalkoztatás 24 hónapjától az összeg a minimálbér 40%-ig terjedhet.

• Az utolsó 12 hónapban pedig 20%-os lehet az adómentes térítés 2018-tól

 

Az adómentességhez a következő előfeltételeknek kell teljesülni:

• A munkavállaló minimum heti 36 órás bejelentett munkaviszonyban van

• Határozott és határozatlan idejű munkáltatói szerződéssel is igénybe vehető

• A munkavállaló állandó lakhelye minimum 60km-re legyen a munkavégzés helyétől, vagy az ingázás idejének kell minimum 3 órásnak lennie

• További feltétel, hogy a munkaviszony létrejötte előtti 12 hónapban és a folyósítás ideje  alatt a támogatást igénylő munkavállalónak ne rendelkezzen lakás haszonélvezeti joggal és az 50% tulajdonjogosok is kizárást kapnak amennyiben a lakás/ház 60 Km-n belül van vagy kevesebb mint 3 óra alatt elérhető közösségi közlekedéssel.

A mobilitási célú lakástámogatás összege tehát magassabb lett. A feltételek között értelemszerűen szükséges, hogy a munkaválalló az albérletről szóló szerződést mutassa be. A könnyítés abból származik, hogy eddig semmilyen tulajdonjoggal nem rendelkezhetett az igénybe vevő. A megszavazott kiegészítések 2018-tól érvényesek.

/M. Mór/

 

 

error: Content is protected !!