Megváltoznak a nyugdíjszámítás szabályai, ennyi lesz a nyugdíjunk összege!

Nyugdíjszámítás szabályai 2024 – ennyi lesz a nyugdíjunk összege!

Megváltoznak a nyugdíjszámítás szabályai, ennyi lesz a nyugdíjunk összege!

Januártól bővült a részmunkaidő igénylésének lehetősége, és ez másként számít be a nyugdíjra jogosító szolgálati időbe, illetve a nyugdíj összegébe is.
2023. január 1-jétől tovább bővült a részmunkaidő igénylésének lehetősége, mert a munkavállaló gyermeke nyolcéves koráig vagy a gondozást végző munkavállaló a munkaviszony első hat hónapját kivéve kérheti részmunkaidőben történő foglalkoztatását.

Az ado.hu ennek nyomén arról ír, hogy ha a részmunkaidőben történő foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.
Akkor azonban, ha a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset nem éri el a minimálbér összegét, már más a helyzet. A szolgálati idő hossza ugyanis a nyugdíjnál két ponton is lényeges tényező, egyrészt a nyugdíjjogosultságnál, másrészt a nyugdíj mértékénél. A nyugdíj jogosultsághoz az adott időszak teljes egészében szolgálati időnek számít, a nyugdíj összegénél viszont már számítani fog, hogy a megszerzett szolgálati idő alatt nem a minimálbér teljes összege után történt meg a nyugdíjjárulék-fizetés, hanem az alacsonyabb kereset miatt annak csak egy része után.
Ebben az esetben a nyugdíj összegéhez a szolgálati időt a nyugdíjjárulék-alapul szolgáló kereset és a mindenkori minimálbér aránya alapján kell kiszámítani. Ez az arányos számítás pedig azt fogja eredményezni, hogy a nyugdíj mértékénél (összegénél) rövidebb lesz az adott időszak alatt elismerhető szolgálati idő hossza, mint az adott biztosításban töltött naptári időszak hossza.Ennyi lesz a nyugdíjad 10, 15, vagy 20 év munkaviszony után! Nyugdíjszámítás feltételei!

error: Content is protected !!