Novák Katalin politikai karrierjének vége, a Fidesz is magyarázkodhat!

„Ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről” – írta Facebook-oldalán Török Gábor annak kapcsán, hogy Novák Katalin hivatala csütörtökön közölte, a köztársasági elnök „jó szívvel” fogja aláírni azt az Orbán Viktor által benyújtott alkotmánymódosítást, amely pont azt akadályozza majd meg, hogy a jövőben a bicskei igazgatóhelyetteséhez hasonló kegyelmi döntéseket hozhasson.

A politikai elemző szerint a köztársasági elnök politikai karrierjének még akkor is vége, „ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad”.

„A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit politikai kára még nem látszik ennyire világosan, de nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben ő is roncsolódik. Ha a Fidesz nem akarja, hogy az ügy hónapokra napirenden maradjon, minden bizonnyal még hátrébb kell léptetniük: nem lenne meglepő, ha végül mégsem Varga Judit állna a párt EP-listájának élén” – írta az elemző.


A politikai felelősség viszont Török Gábor szerint Orbán Viktoré, és „a legnagyobb politikai kockázatot is neki kell vállalnia”. Az elemző szerint Orbán számára a legfontosabb tanulság, hogy hiába tűnhet úgy, hogy „egy ennyire aszimmetrikus, domináns politikai helyzetben” az elnökség látszólag nem bonyolult feladat, nagyon nem mindegy, hogy ki töltik be ezt a feladatot.

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy Mádl Ferenc, Sólyom László vagy éppen Áder János átengedett volna egy ilyen kegyelmi kérvényt, hogy – bármi és bárki is állt az előterjesztés hátterében – ne szólalt volna meg a vészcsengő a hivatalban.”

Török Gábor szerint az egyik tanulság, hogy a politika klasszikus szabályai, logikái egy domináns rendszerben sem változnak meg, és a rossz döntéseknek itt is következményei vannak.

A másik, hogy „bár az ellenzék ebben a rendszerben önmagában nem képes arra, hogy ártson a kormányoldalnak, a hatalmon lévők nincsenek védve saját hibáiktól, és ezeknek a hibáknak bizony lehet a rendszer egészére nézve is következményük”. Szegény Orbán Viktor is bajban van, pedig ő ártatlan… További hírek