Szeptember 11 van, nem jön családi pótlék csak jövő hónapban addig van 12 ezer forintom. Hogy fogom kibírni addig, és a gyerekeim?! >>>

Szeptember 11 van, nem jön családi pótlék csak  jövő hónapban addig van 12 ezer forintom. Hogy fogom kibírni addig, és a gyerekeim?! >>>

Mivel előbb küldték ki a családit, így sok családnak nincs már pénze az iskolakezdés miatt!!!

Tudjuk, hogy ma Magyarországon sokan élnek mélyszegénységben. Akiknek esélyük sincs arra, hogy ruhát vegyenek, taníttassák gyerekeiket. Ám van egy réteg, akiknek van állása, a minimálbér fölött keresnek, mindent elvállalnak, hogy talpon maradjanak, ám mégsem tudnak feljebb jutni.

Milyen érzés minimálbérnél többet keresni, gyereket nevelni, és állandóan azt számolgatni, hogy mire jut, mire nem… Hogy legyen azért ebédre való, meg a sulicuccot is ki lehessen gazdálkodni… És hogy lehet bűvészkedni a hónap vége előtti napokban, várva, hogy mikor érkezik a következő havi fizetés…

“A középosztály fuldoklik. Fojtogató szorítás alatt van. Akik lecsúsztak, azokkal már elbánt a rendszer, velük már nincs gond, halálra vannak ítélve…. Lassú keserves sorvasztó fájdalmas halálra. Most jössz te, és én! Most minket zsigerelnek ki. Elveszik a gyerekemtől a narancsot, a paradicsomot, a meleget, a szép tiszta ruhát, a villanyt, a meleg vizet.

Szeptember 11.-e van. Szabadnapos vagyok. Mindjárt dél, a gyerekért 4-kor mennem kell az iskolába, onnan fociedzésre, majd haza. Amíg ő edzésen van, én elszaladok a boltba bevásárolni. Itt ülök a konyhaasztalnál, és tervezem a menüt. Hogy mit együnk az elkövetkezendő napokban… Belenézek a pénztárcámba.

Tulajdonképpen gazdag vagyok, ezt most konstatálom. Van benne 12.000.- ft… Ez egészen köv. hónap 10-ig kell hogy kitartson. Elméletileg jól hangzik ugye? Gyakorlatilag nagy a baj… Nagyon nagy!! Mert már látom, hogy nem fog. Hogy miért?

Az első problémakör, hogy el kell jutnom munkába. A munkahelyemre nem jár busz. Nincs tömegközlekedés. Valami van ugyan, de a lakóhelyemről megközelíthetetlen a hely. Talán több órával, több átszállással meg tudnám oldani. Furcsa paradoxon, hogy autóval a legolcsóbb. Minden alkalom, hogy bejussak, 1000 ft-ba kerül. Most 3 napig itthon vagyok, utána megint 3 napot dolgozom. Tehát rögtön félre is teszek 3000 ft-ot. Dolgozni kell, hisz akkor még ennyi se lesz. Tehát van 9.000.- amivel rendelkezem 10 napra. Sima ügy innen már.

Nézem a lakást, nézem a kamrát. Most ebből kell kihoznom valamit. Nem áll hegyekben a ruha itthon, mosni kell. A gyereknek van 3 nadrágja, abban jár. Én nem tudom, mit csinálok rosszul, de mindig hónap végére fogy el a mosószer és az öblítő.

Olcsó mosógélt használok, ez 655 ft és az öblítő 579 ft hozzá. Puff neki…

Rá kell térjek a kajára, mert nem marad pénzem a végére. A gyerek 4-ig iskolában van, tehát általában csak vacsorára kell valamit csinálnom.

1. nap: Bundás kenyér paradicsommal: na ahhoz kell 10 tojás, meg egy kenyér. 400 ft a tojás, szép sárga jó nagy, nem bolti, itt helyben veszem a faluban. Plusz a kenyér. 200 ft. Plusz a paradicsom. Az is 400 ft lesz, de legalább marad belőle. Az meg jó lesz szendvicsbe.

2. nap: Van egy kis sajt a hűtőben. Azt hiszem, sajtos tejfölös tésztát fogok csinálni. Csak tejföl kell hozzá. Tésztát meg majd olyat eszünk, ami van hozzá a spájzban. Egy nagy doboz. A maradék jó lesz nekem reggelire kenyérre. Ez így 430 ft.

3. nap. Rántott húúúúúús. Van egy kis csirkemell filé a fagyasztóban. Sütök hozzá krumplit. És ha marad addig paradicsom, akkor paradicsomsaláta. A panírhoz van tojás (a bundás kenyérhez úgysem használom el az összeset), liszt még van, zsemlemorzsa is. Krumpli és olaj viszont kell. A krumpli olyan 400 ft körül lesz, az olaj meg 400 ft egy üveggel.

4. nap. Amikor turkáltam a fagyasztóban, volt ott egy csomag fagyasztott zöldborsó. Tejföl liszt van, lesz belőle borsó főőőzelék. Ha veszek hozzá egy csomag virslit, azt megsütöm. 370 ft.

5. nap. Van egy kis darált hús is a fagyasztóban. Bolonyai lesz belőle, mert látom, hogy világít a sűrített paradicsom konzerv. Valamilyen tészta meg mindig van itthon, a nagybevásárláskor veszek akciósat. Megúszom, nem kell hozzá vásárolnom semmit.

Valamikor be kell iktatnom egy papír írószert. A gyerek elhasználta a színes ceruzát. Hát ő az, akin biztosan nem spórolok.

Háromszögletes (könnyebb fogni, mint a hagyományosat, most tanul írni ez az én dilim, mint minden anyának én is neki a legjobbat), ez 1500 ft egy csomaggal.

Viszont én dolgozom! És már megint nincs egy nyomorult nylon harisnyám. Elfogy. Kiszakad! Na ebből 1 doboz “olcsó” krepp 2000 ft.. 6 db van benne: ez elég általában 2 hétre.

Kell narancs és banán. Meg alma. Sokba kerül. Nem folytatom tovább. Nagyjából ebből is látszik minden.

Az az igazság, hogy mi jól élünk. Azt hiszem, mi vagyunk a középosztály. Mi vagyunk az az átlagos család, akikből egyre kevesebb van! A barátaink is hasonlóan élnek. Nem csak hétvégén eszünk húst, de van zöldség, van gyümölcs az asztalon mindig..

1 Comment on "Szeptember 11 van, nem jön családi pótlék csak jövő hónapban addig van 12 ezer forintom. Hogy fogom kibírni addig, és a gyerekeim?! >>>"

  1. Mi sokkal kevesebből élünk van 3gyerekem két felső sulis és egy 4hónapos az apjuk elhagyott és az anyám augusztus 31dikén meghalt az össz jövedelem 60ezer forint ebből fizetek rezsit plussz a gyerekeknek ami kell a suliba kb 250ftból hozom ki a kaját a fiuk esznek én meg csak akkor ha marad a temetést még nem is néztem el törleszteni mert nincs miből kifizetnek 400ezret úgyhogy ön még jól áll anyagilag köszönöm hogy meg hallgattak.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*