Tragédia LONDONBAN – Po­koli tűz, ret­te­ne­tes, ami Lon­don­ban tör­té­nik

Tragédia LONDONBAN – Po­koli tűz, ret­te­ne­tes, ami Lon­don­ban tör­té­nik

Egye­lőre nem tudni, hány ha­lá­los ál­do­za­tot kö­ve­telt a haj­nali tűz­eset. Ha­tal­mas épü­let ka­pott lángra a bel­vá­ros­ban. A tűz­ol­tók je­len­leg is küz­de­nek.

Menekítik az embereket, evakuálják a környéket. Félő, hogy összeomlik a London belvárosában található 24 emeletes lakóépület.

Többen meghaltak Londonban szerdán, amikor éjszaka lángba borult egy 120 lakásos toronyház. A rendőrséghez magyar idő szerint negyed 3-kor érkezett a bejelentés, miszerint tűz ütött ki a Grenfell Towerben, a brit főváros Lancaster nevű városrészében. Sadiq Khan polgármester azt írta a Twitteren, hogy a helyszínen 200 tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat, valamint odavezényeltek 40 járművet is. A mentők 50 sérültet vittek kórházba.

Szemtanúk szerint néhány ember a lakásában ragadt, míg mások zseblámpával vagy mobiltelefonnal világítva próbáltak kijutni. A hatóságok szerint több embert kezelnek különféle sérülésekkel, az épület evakuálása még hajnali 5-kor is zajlott, de félő volt, hogy bent rekedtek emberek. A Guardian tudósításában szemtanú azt mondta a BBC-nek, hogy látott valakit kizuhanni az épületből, illetve azt, hogy egy nő kitartja az ablakon a kisgyerekét. Egy férfi arról számolt be, hogy nem szólalt meg semmilyen tűzjelző az épületben és ő csak azért tudta, hogy menekülni kell, mert egy másik lakó mindenkihez bekopogtatott és figyelmeztette őket.

A BBC tudósítói szerint kilométerekről látni lehetett a lángokat, a 24 emeletes épület 10. emeletétől felfelé pedig kontrollálhatlanná vált a tűz terjedése. Folyamatosan hullott a törmelék a járdára, így annak is fennáll az esélyes, hogy a toronyház össze fog omlani. A londoni tűzoltóság azt írta a Facebookon, hogy munkatársaik nagyon nehéz körülmények között végzik a mentést és az oltást. A lakóközösség már 2013-ban felhívta a figyelmet arra, hogy az épület tűzveszélyes, ugyanakkor a toronyházat nemrég újították fel, több millió dollárért.

error: Content is protected !!