TÜZIFÁVAL FŰT! TÁJÉKOZTATÓT ADTAK KI A TÜZIFÁVAL FŰTŐKNEK! ROSSZ HÍREK ÉRKEZTEK – DE TUDJON RÓLA, MERT FONTOS ÉS ÖNT IS ÉRINTI!

TÜZIFÁVAL FŰT! TÁJÉKOZTATÓT ADTAK KI A TÜZIFÁVAL FŰTŐKNEK! ROSSZ HÍREK ÉRKEZTEK – DE TUDJON RÓLA, MERT FONTOS ÉS ÖNT IS ÉRINTI!

A tűzifa hiánya újra országos méreteket öltött, ahol még kapható, ott bizony nagy drágulással kell szembenéznie a lakosságnak. Az önkormányzatok részéről is egyre nagyobb az igény a szociális tűzifát illetően, ebből is többet kell kiosztania a Belügyminisztériumnak.

Várady Attila, az egyik szolnoki Tüzép ügyvezetője azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a cége sok olyan vállalkozással van állandó kapcsolatban a Dunántúltól egészen a Nyírségig, amely fakitermeléssel, illetve tűzifaszállítással foglalkozik. Mindenhol találkoznak ezzel a problémával, véleménye szerint Az Erdélyből való beszerzés is nagyon komoly mértékben csökkent.

Az az oka ennek a nagy hiánynak, már nyár közepére a tavaszig kitermelt tűzifa és csak szeptember végén, október elején kezdődött meg újra a kitermelés. Várady Attila azt is közölte, hogy a szociális tűzifa, (amit az önkormányzatok osztanak majd ki a rászorulóknak), mennyiségének biztosítása érdekében nagyon sok helyen zárolták az erdészetek a meglévő készleteket.

Még szigorúbbak lettek a tűzifa szállítására vonatkozó előírásokat, elsősorban azért, hogy a hatóság jobban visszaszorítsa az engedély nélküli fakitermelést. Részben ennek is köszönhető a külföldről behozott szállítmányok számának a csökkenése is, derült ki az ügyvezető szavaiból.

TAVALY ÓTA FAJTÁTÓL FÜGGŐEN 5 ÉS 15 SZÁZALÉK KÖZÖTT EMELKEDETT A FA ÁRA , EBBŐL A HIÁNYBÓL ADÓDÓAN!

Vas megyében is már hallottak a tűzifa készletek megcsappanásáról, de ott még nem annyira vészes a hiány.
Tőke Albin, a Tőke Tűzifa tulajdonosa a következőket monda a lapnak a témával kapcsolatosan: „ Vevőinktől gyakran halljuk, hogy a tűzifa hiányával szembesülnek. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt egy-két évben folyamatosan nőtt a kereslet a feldolgozott tűzifa iránt .” Elmondása szerint kénytelenek voltak emelni a kályhakész, és a méteres hasított tűzifa árát, mert emelte a tarifáit az állami erdészet. Az a tapasztalata, hogy annak ellenére, hogy bevezetésre került a szigorú számadású szállítójegy , sajnos a piacon még mindig jelen vannak , olyan „kóklerek”, akik a kétes eredetű tűzifát jóval alacsonyabb áron hirdetik, mint a hivatalos kereskedők..
A Központi Statisztikai Hivatal augusztusi adataiból kiderül, hogy 0,7 százalékkal emelkedett a háztartási energia ára, ezen belül a tűzifa 6,1 százalékkal lett drágább a tavaly augusztushoz viszonyítva.

Éppen ezért szorgalmazta Varga László, MSZP- s képviselő a parlament keddi ülésén, hogy csökkentse a kormány öt százalékra a tűzifa áfáját, és javasolta, hogy fűtési rendszerek korszerűsítését még hatékonyabban segítsék.
A Magyar Szociális Fórum is a napokban jelezte, hogy a lakossági bejelentések azt igazolják, hogy nincs tűzifa az ország több részén sem és alig kapható, még szabadpiaci áron is. Vác környékéről és Békés megyéből kapott jelzéseket a fűtőanyag hiányáról a szervezet. Van, ahol hónapok óta csak ígérgetnek, higy megérkezik a tüzelőanyag, de a hirtelen jött hideg ellenére sem szállítanak. Sőt még a telefont sem veszik fel egyes helyeken a szállítók, máshol pedig a rendelést egyszerűen nem tudják teljesíteni.

Talán a tömeges elszegényedés egyik jele lehet az, hogy t: a Belügyminisztériumnak egyre több szociális tűzifát kell kiosztania az önkormányzatoknak.

2014-ben 2068 település kapott tűzifa-támogatást, az idei pályázaton pedig már 2255 önkormányzat nyert. Nekik az igényelt tüzeéőanyagot 2018. február 15-ig kell kiszállítaniuk.
2289 önkormányzat nyújtott be pályázatot a 2016–2017-es télre, és egy-egy település átlagosan másfél millió forint többlettámogatáshoz jutott. Ez bizony nagy segítséget jelentett 180 ezer embernek .

Szerdán a következőket nyilatkozta Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára:
„A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK SZOCIÁLIS CÉLÚ TÜZELŐANYAG-VÁSÁRLÁSÁHOZ A KÖLTSÉGVETÉS IDÉN IS HÁROMMILLIÁRD FORINT TÁMOGATÁST NYÚJTOTT, DE ÁTCSOPORTOSÍTÁSOKKAL ÖSSZESEN NÉGYMILLIÁRD FORINT ÁLL RENDELKEZÉSRE A PROGRAMRA.”
Nem kell önrészt fizetniük a pályázó hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak, a többi önkormányzatnak köbméterenként ezer forint plusz áfát kell kifizetniük.

A mintegy kétmillió hektárnyi magyar erdőterületen évente közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki. A szociális tűzifáról való gondoskodás feladata is elsősorban az állami erdészetekre hárul. A 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség, évente több mint hárommilliárd forint értéket képvisel.

Be the first to comment on "TÜZIFÁVAL FŰT! TÁJÉKOZTATÓT ADTAK KI A TÜZIFÁVAL FŰTŐKNEK! ROSSZ HÍREK ÉRKEZTEK – DE TUDJON RÓLA, MERT FONTOS ÉS ÖNT IS ÉRINTI!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*