Változik az otthonfelújítási támogatás igénylőinek köre!

Változik az otthonfelújítási támogatás igénylőinek köre!

Változik az otthonfelújítási támogatás igénylőinek köre! Az eddig megismert (még nem végleges) feltételek alaposan kitágítják az otthonfelújítási támogatás igénylőinek körét. Szakértő szerint így a 108 milliárd forintos keret gyorsan kimerülhet, hiszen ez az összeg a támogatható ingatlanok mindössze 1-2 százalékára elegendő. A piacot mindenesetre jócskán felboríthatják az új szabályok.

Az uniós forrásból finanszírozott, összesen 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energetikai korszerűsítését, energiahatékonyságának javítását segíti. A Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton tette közzé a felhívástervezetet, amit május 6-ig lehet véleményezni. A beérkezett észrevételek feldolgozása után az éles indulás 2024. június 3-án várható.

A felhívástervezet szerint életvitelszerűen lakott, 1990. december 31. előtt épült egy- és többlakásos családi házak felújítása támogatható. Az ingatlannak (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta a kölcsönigénylő állandó lakóhelyének, vagy tartózkodási helyének kell lennie. A követelmények közül kikerült viszont az a kitétel, amely szerint az ingatlannak a vezetékes földgázhálózatra kell csatlakoznia. Nem csak emiatt nőhet azonban jelentősen a támogatásra jogosultak száma.

A támogatás több és többféle ingatlanra, valamint több tulajdonos által is igénybe vehetőnek tűnik, mint eddig gondoltuk – kommentálta az eddig megismert (de még nem végleges) részletszabályokat Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának Elnöke. Ugyancsak a magasabb igénybevétel irányába hat, hogy a javaslat már nemcsak az adott ingatlannak otthont adó járás jövedelmi helyzetét veszi figyelembe a támogatási összeg megállapításánál, hanem a tulajdonos jövedelmi helyzetét is.


Nyugdíjasok is pályázhatnak

Az alacsonyabb jövedelmű háztartások, vagy az idős koruk miatt kevésbé hitelképes ingatlan tulajdonosok felé tett fontos lépésnek tartja Juhász, hogy a hitelkérelembe be lehet vonni adóstársat is. Az 1990. december 31-e előtt épült, alacsony energia hatékonyságú ingatlanok igen jelentős részének nyugdíjas, vagy nyugdíjhoz közelítő tulajdonosai vannak, az ő számukra mindenképpen elérhetőbbé teszi az összes forrás lehívását, hogy például gyermekeiket adóstársként tüntethetik fel a hitelkérelemben.

További enyhítés, hogy a hitel felvétel nem jelzálog bejegyzéshez, hanem elidegenítési tilalomhoz lesz kötve. Az elidegenítési tilalom valójában nem nagyon korlátozza az ingatlanok forgalomképességét, hiszen a ház tervezett eladásakor a hitel tőkerészének előtörlesztésével bármikor feloldható. Amire számítani lehet, hogy a banki gyakorlat szerint az elidegenítési tilalmat közjegyzői okiratba kell foglalni.

Nagyon pórul járhat, aki lemarad, de felújítana

A 108 milliárd forintos keret Juhász Attila szerint gyorsan kimerülhet, hiszen ez az összeg a támogatható ingatlanok mindössze 1-2 százalékára elegendő. A szakértő szerint a kereskedők már most is „ürgetrappban” töltik fel a készleteiket, és szervezik a logisztikai megoldásokat, hogy júniusban elegendő építőanyag – főleg szigetelőanyagok– álljanak rendelkezésre a lakossági igények kielégítésére. Bár a kiterjesztett igénybevételi lehetőségek és a keret kimerülésétől való félelem tovább növelheti a keresletet (és persze az árakat – a szerk.), építőanyagból kapacitás hiány mégsem várható. A programban érintett szakkivitelezők megtalálása azonban kifejezetten szűk keresztmetszetté válhat.

A javaslat nagyon komoly felelősséget rak az energiahatékonysági tanúsítványokat kiállító szakemberek vállára azzal, hogy beruházásokat utólag is ellenőrizhetik a tényleges primer energia megtakarítás szempontjából. A rossz tervezés vagy a rossz kivitelezés súlyos következményeket von maga után, mert nemcsak arról van szó, hogy igénybe vevő elesik a jogosultságtól és a kamattámogatástól, de azt is, hogy a felvett támogatást vissza kell fizetni.

error: Content is protected !!