TÁPPÉNZ SZABÁLYAI 2019! – MINDEN DOLGOZÓNAK NAGYON FONTOS INFORMÁCIÓK!

VÁLTOZTAK A TÁPPÉNZ SZABÁLYAI! – MINDEN DOLGOZÓNAK NAGYON FONTOS INFORMÁCIÓK 2019-re!

Más szabályok vonatkoznak a pénzbeli ellátásra, változott a baleseti táppénz igénylése, az összegének megállapítása, és a biztosítási idő is.

Változott az ellátási előleg megállapítása >> Ha valamilyen okból, mondjuk az adatszolgáltatás elmaradása miatt  (mert a biztosított jövedelméről a foglalkoztatója nem nyújtott be bevallást) a az ellátást folyósító szerv 21 napon belül nem tud pénzt folyósítani, akkor nem történik ellátási előleg megállapítás.

Ekkor ugye nincs adat a biztosított jövedelméről, így nem tudnak lépni!

2017-től már csak a hivatalos és rendelkezésre álló adatok alapján lehet TÁPPÉNZT és BALESETI TÁPPÉNZT MEGÁLLAPÍTANI! Ha pótlólag történik az adatszolgáltatás, akkor pótlólag állapítják meg az ellátás összegét is

2018. január 1-től újabb módosítás lép életbe, jön a 730 napos szabály, ami a jelenlegi 2 éves szabályt váltja fel.

Eszerint a biztosított táppénzének összege a táppénz alapjának 60%-a, ha a biztosított a folyamatos biztosítási időszakának ideje alatt rendelkezik legalább 730 nap Tbj. 5. § szerinti biztosítási nappal

A táppénz alapjának 50%-a abban az esetben a táppénz összege, ha a biztosított ennél kevesebb biztosítási nappal rendelkezik, illetve fekvőbeteg gyógyintézeti ellátásban részesül, valamint ha a szülőként 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt gyermeke mellett tartózkodik. Általános előírás lett, hogy az ellátások késedelmes kifizetése esetén nem kell megfizetni a kamatot, ha a kamat összege nem haladja meg az 1000 Ft-ot.

TÁPPÉNZ ÖSSZEGE 2017. JANUÁR 1-TŐL >>>>

A táppénz mértéke és a táppénz napi összegének maximuma

A táppénz mértéke a biztosításban töltött időtől, illetve az esetleges kórházi ápolástól függően a napi átlagkereset 60 %-a, illetve 50%-a, a táppénz egy napra eső összege maximumának figyelembe vételével.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, ezért 2017-ben, a 127.500,- Ft-os minimálbér alapulvételével a táppénz napi összege nem haladhatja meg a 8.500,- Ft-ot, azaz nyolcezer-ötszáz forintot.

A táppénz mértéke legalább 730 nap, folyamatos biztosításban töltött idő esetén

A táppénz összege az előzőek szerint figyelembe vehető táppénz alapjának a 60%-a, azzal, hogy a táppénz napi összegének maximumát nem haladhatja meg.

730 napnál kevesebb biztosításban töltött idő esetén

A táppénz címen fizetett ellátás összege az előzőek szerint figyelembe vehető táppénz alapjának az 50%-a, azzal, hogy a táppénz napi összegének maximumát nem haladhatja meg.

Fekvőbeteg intézeti ellátás, ápolás idejére jutó táppénz mértéke

Kórházi vagy egyéb fekvőbeteg gyógyintézeti ellátás, ápolás esetén a táppénz összege a táppénz alap 50%-a lesz, a biztosításban töltött időtől függetlenül, azzal, hogy a táppénz napi összegének maximumát nem haladhatja meg.A cikk a piacesprofit.hu cikke alapján készült.

error: Content is protected !!