Veszélyes vírus terjed Magyarországon!Először csak fáradtság jelentkezik, de már ez is komoly tünet >>> Osszátok meg …

Veszélyes vírus terjed Magyarországon!Először csak fáradtság jelentkezik, de már ez is komoly tünet >>>

Osszátok meg …

Először csak fáradtság, majd láz, két-három nap múlva pedig jönnek a piros pöttyök a bőrön. Ez egy olyan vírusfertőzés, ami főként a gyerekeket érinti, de a felnőttek is elkaphatják. Veszélyes pedig azért lehet, mert a levertség és a fájdalmak miatt elmaradhat az evés és az ivás, így a kiszáradás miatt kórházba is kerülhet a beteg. Jó hír viszont: a fertőzés kezelést nem igényel, csak meg kell várni, míg a szervezet legyőzi a kórokozót.

Pécsett az elmúlt hetekben több szülő is jelezte lapunknak, hogy bölcsődés korú gyermeke viszketéssel járó betegségtől szenved. Többen azt hitték, hogy bárányhimlő, de kiderült, hogy valami egészen másról van szó.

Ennél a pécsi 2,5 éves kisfiúnál először csak a térdén jelentkeztek a pattanásszerű pöttyök (olvasói fotó)

Majd szinte mindenhol megjelentek a gennyes pöttyök:
Ez a kéz-láb-száj-szindróma
– Kéz-láb-száj-betegségnek vagy -szindrómának is nevezik azt a vírusfertőzést, amit leggyakrabban a coxsackie-vírus A16-os típusa okoz, de egyéb vírusfajok is okozhatják. Kiütéssel, sokszor viszketéssel járó betegség, amit magas láz és levertség előz meg –mondta az általunk megkérdezett háziorvos, dr. Princz János.

Még a járás is fájdalmas lehet ezzel a fertőzéssel
Könnyen terjed és elég alattomos
Azért a kisgyermekeknél fordul elő leggyakrabban, mert orr-, illetve torokváladékkal vagy akár nyállal terjed. De előfordulhat, hogy pelenkacsere alkalmával vagy a szobatisztaságra szokó gyermekeknél vizelettel és széklettel fertőzi meg a beteget. A közösségbe járó gyerekeknél a pohár- vagy cumicserénél is kialakulhat a fertőzés.

A felnőttek is elkaphatják, bár náluk a pöttyök kevésbé látszanak annyira – a fájdalom viszont elviselhetetlen lehet: éget, viszket és mar.

– Alattomos, mert a lappangási ideje akár 9 nap is lehet. Így ha találkoztunk egy beteg gyermekkel, akkor még nem biztos, hogy másnapra mi is megbetegszünk – tette hozzá a háziorvos.

Gyógymód az idő és az immunrendszer
Ez a fertőzés sokféleképpen is legyengítheti a szervezetünket, de olyan is van, aki észre sem veszi, hogy megbetegedett. A legrosszabb viszont, ha a piros pöttyök elkezdenek váladékozni, iszonyatosan viszketnek, majd pár nap múlva hegesednek és leszáradnak. Gyógymód az idő, a szervezet pár nap alatt legyőzi a kórokozót.

A tüneti kezelést viszont nem árt komolyan venni, hiszen akár kórházba is lehet kerülni!
A láz- és fájdalomcsillapítás mellett nagyon fontos a folyadékbevitel. Mivel ilyenkor még a nyelés is fájdalmas lehet, ezért azt tanácsolják az orvosok, hogy sokszor keveset érdemes inni.
Ivásnál használjunk szívószálat, hogy a száj nyitása se okozzon fájdalmat, illetve a szívószállal lehet a folyadék útját irányítani. Ezzel pedig ki lehet kerülni a szájban lévő, fájó területeket is.
Az étel inkább puha, pépes és könnyen emészthető legyen. Érdemes joghurtot, krumplipürét vagy húslevest turmixolva fogyasztani. A lényeg, hogy jusson megfelelő tápanyaghoz és energiához a szervezet.
Ha már semmilyen fájdalomcsillapítás nem használ, végbélkúppal lehet próbálkozni.
Felnőtteknél igen kellemetlen tünettel jár

A gyógyulás sem szép látvány, de a hámlás már jó jel
– Sok szülő – akinek immunrendszere nem elég erős – képes elkapni ezt a fertőzést a gyermekétől. Ilyenkor a tenyéren és lábfejen jelenhetnek meg piros pöttyök – mondja dr. Princz János. A háziorvos hozzáteszi: előfordulhat, hogy csak ez a terület lesz tele pöttyökkel és olyan kellemetlen érzettel jár, mintha valami felmarta volna a bőrt.

A legrosszabb, hogy a beteg képtelen lesz fogni, járni, mert minden mozdulat ilyen égető érzéssel jár.

Jó hír viszont: a szervezet a felnőtteknél is képes pár nap alatt legyűrni ezt a fertőzést, ami magától elmúlik. Addig viszont megnehezíti a hétköznapokat a kéz- és lábfertőzés.

A pöttyök először olyanok, mint egy-egy pattanás, majd gyorsan elszaporodnak és szinte beborítják az egész testet – fontos, hogy ne menjünk közösségbe a fertőzött gyerekkel! A vírus 4 órán keresztül képes életben maradni a levegőben!
Komoly szövődménye is lehet
Ez a coxsackie-vírus ritkán, de bejuthat az agyba, ahol súlyos szövődményeket okozhat. Ilyenkor előfordulhat vírusos agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás.

error: Content is protected !!