Site icon 24 óra! – Friss hírek

Lakástakarék-pénztár (Ltp) 2018: Fundamenta – 72 ezer forintos állami támogatás!

Lakástakarék-pénztár (Ltp) 2018: 72 ezer forintos állami támogatás!

Akár 10% feletti tőkearányos éves hozamot is elérhetünk a lakástakarék-pénztári konstrukciókkal, nem mindegy azonban, hogy a számlát hol nyitjuk meg és ha veszünk fel hitelt, mekkora törlesztőrészletekkel találkozhatunk. Megnéztük, milyen lakástakarék-kondíciók érhetők el ma Magyarországon.

Jelenleg a legmagasabb garantált hozamot lakástakarék konstrukciókkal lehet elérni Magyarországon, az itt összegyűlt pénz felhasználása azonban korlátozott, a mostani ingatlanárak mellett pedig családon belül több szerződést kell indítanunk ahhoz, hogy egy lakásra elég pénzt össze tudjunk szedni, és valószínűleg hitel felvételére is szükség lesz.

Fontosabb tudnivalóik, hogy

Megnéztük, hogy különféle megtakarítási időszakok alatt melyik pénztárnál mekkora összeget tudunk felhalmozni lakáscélra, illetve hogy mekkora hitelt vehetünk fel mellé – a számításhoz a Pénzcentrum és a pénztárak saját kalkulátorainak segítségét vettük igénybe.

Ha a tőkearányos megtérülést szeretnénk maximalizálni, érdemes négyéves megtakarítási időszakot választani, ezzel viszont egyetlen szerződéssel alig 2,6-3,2 millió forintot tudunk összerakni lakáscélra, havi 20 ezer forintos befizetéssel, hitellel együtt.


Akciók nélkül a legmagasabb EBKM-értékeket jelenleg az OTP-nél érhetjük el (ennyi a megtakarításunk hozama), míg a legalacsonyabb THM-et egy friss döntés értelmében a Fundamenta kínálja (vagyis itt a legolcsóbb a hitel). Utóbbi lakáskassza hosszú ideig tartó csendet tört meg a hitelköltség csökkentésével, potenciálisan versenyt generálva a riválisok körében is.


10 év alatt már komolyabb, 7,5-7,65 millió forintos szerződéses összeget is össze tudunk hozni.


Ebben az esetben már nem tapasztalhatunk az EBKM-értékekben markáns eltérést, a THM értékekben viszont még mindig a Fundamenta a legkedvezőbb.


A lakásárak finoman szólva is elszálltak Magyarországon az elmúlt években, még a fent látható, 7,5-7,65 milliós összegből sem könnyen juthatunk lakáshoz, sőt, a fővárosban szinte kizárt, hogy ennyiből ki tudjunk jönni. Ebből az összegből maximum egy 30 négyzetméteres, felújításra szoruló stúdiólakásra futja a kieső XXIII. kerületben.

Szerencsére indíthatunk egyszerre több LTP-szerződést is, egy szerződő neve alatt, több kedvezményezettel. Így némileg szélesedik a lehetőségek tárháza, nem csak soroksári stúdiólakásokban és salgótarjáni panelházakban tudunk gondolkodni, egyéb önerő vagy kereskedelmi banki lakáshitel nélkül.

Exit mobile version