Lakástakarék-pénztár (Ltp) 2018: Fundamenta – 72 ezer forintos állami támogatás!

Lakástakarék-pénztár (Ltp) 2018: 72 ezer forintos állami támogatás!

Akár 10% feletti tőkearányos éves hozamot is elérhetünk a lakástakarék-pénztári konstrukciókkal, nem mindegy azonban, hogy a számlát hol nyitjuk meg és ha veszünk fel hitelt, mekkora törlesztőrészletekkel találkozhatunk. Megnéztük, milyen lakástakarék-kondíciók érhetők el ma Magyarországon.

Jelenleg a legmagasabb garantált hozamot lakástakarék konstrukciókkal lehet elérni Magyarországon, az itt összegyűlt pénz felhasználása azonban korlátozott, a mostani ingatlanárak mellett pedig családon belül több szerződést kell indítanunk ahhoz, hogy egy lakásra elég pénzt össze tudjunk szedni, és valószínűleg hitel felvételére is szükség lesz.

Fontosabb tudnivalóik, hogy

  • évi 30%-os állami támogatás jár erre a termékre, viszont ez nem tőkearányos (vagyis nem ennyi a hozam), hanem befizetésarányos és évi 72 000 forintban van maximálva, ami azt jelenti, hogy havi 20 000 forint (+150 forint számlavezetési díjjal) érdemes LTP-szerződést indítani, ha ezt teljes mértékben ki akarjuk használni,
  • a legjelentősebb költségelemet az 1%-os számlanyitási költség jelenti, amit a szerződéses összegre, azaz a megtakarítási időszak alatt összegyűlt összegre, kamataira, az állami támogatásra és a felvehető hitelre (ezek összegére) számolnak ki, akkor is, ha utóbbit nem igényeljük. Néha ezt az költséget a pénztárak elengedik,
  • az összegyűlt pénzt csak lakáscélra (vásárlás, felújítás, korszerűsítés, hitelkiváltás, stb.) lehet felhasználni, a kiutalási időszak pedig két hónap (idén július előtt kötött szerződésekre három hónap). Ha a lakáscél nem valósul meg, az állami támogatást nem kapjuk meg, és szinte minden esetben negatív lesz a tőkearányos hozamunk.

Megnéztük, hogy különféle megtakarítási időszakok alatt melyik pénztárnál mekkora összeget tudunk felhalmozni lakáscélra, illetve hogy mekkora hitelt vehetünk fel mellé – a számításhoz a Pénzcentrum és a pénztárak saját kalkulátorainak segítségét vettük igénybe.

Ha a tőkearányos megtérülést szeretnénk maximalizálni, érdemes négyéves megtakarítási időszakot választani, ezzel viszont egyetlen szerződéssel alig 2,6-3,2 millió forintot tudunk összerakni lakáscélra, havi 20 ezer forintos befizetéssel, hitellel együtt.

Megmutatjuk, hol érdemes lecsapni a 72 ezer forintos állami ingyenpénzre
Akciók nélkül a legmagasabb EBKM-értékeket jelenleg az OTP-nél érhetjük el (ennyi a megtakarításunk hozama), míg a legalacsonyabb THM-et egy friss döntés értelmében a Fundamenta kínálja (vagyis itt a legolcsóbb a hitel). Utóbbi lakáskassza hosszú ideig tartó csendet tört meg a hitelköltség csökkentésével, potenciálisan versenyt generálva a riválisok körében is.

Megmutatjuk, hol érdemes lecsapni a 72 ezer forintos állami ingyenpénzre
10 év alatt már komolyabb, 7,5-7,65 millió forintos szerződéses összeget is össze tudunk hozni.

Megmutatjuk, hol érdemes lecsapni a 72 ezer forintos állami ingyenpénzre
Ebben az esetben már nem tapasztalhatunk az EBKM-értékekben markáns eltérést, a THM értékekben viszont még mindig a Fundamenta a legkedvezőbb.

Megmutatjuk, hol érdemes lecsapni a 72 ezer forintos állami ingyenpénzre
A lakásárak finoman szólva is elszálltak Magyarországon az elmúlt években, még a fent látható, 7,5-7,65 milliós összegből sem könnyen juthatunk lakáshoz, sőt, a fővárosban szinte kizárt, hogy ennyiből ki tudjunk jönni. Ebből az összegből maximum egy 30 négyzetméteres, felújításra szoruló stúdiólakásra futja a kieső XXIII. kerületben.

Szerencsére indíthatunk egyszerre több LTP-szerződést is, egy szerződő neve alatt, több kedvezményezettel. Így némileg szélesedik a lehetőségek tárháza, nem csak soroksári stúdiólakásokban és salgótarjáni panelházakban tudunk gondolkodni, egyéb önerő vagy kereskedelmi banki lakáshitel nélkül.

error: Content is protected !!