Munkanélküli segély azaz álláskeresési járadék összege feltételei 2018/2019

Munkanélküli segély azaz álláskeresési járadék összege feltételei 2018/2019

Az álláskeresési járadék sem fog tovább járni, mint három hónap. A gyermekgondozást segítő ellátás ideje is hozzáadódik azon három évhez, ami beleszámít az álláskeresési járadékhoz szükséges időbe.

A gazdasági válság, a vállalkozók egyre nagyobb terhei a munkaerőpiaci helyzet alakulásán is nyomot hagytak, és a kormány minden programja ellenére is igen sok még mindig a munkanélküliek száma hazánkban. A tavasztól őszig terjedő időszak a szezonális lehetőségek miatt valamivel jobb helyzetet mutat, de sajnos tény, hogy vannak olyan korosztályok, melyek esetében kimagasló munkanélküliséggel kell számolni.

A pályakezdő fiatalok éppen úgy nehéz helyzetben vannak, mint a középkorúak, de a gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérni kívánó édesanyák is gyakran szembesülnek problémákkal. Bár a diplomások körében is tapasztalható, hogy sokaknak be kell érniük nem éppen a végzettségi szintjüknek megfelelő munkakörrel, de náluk sokkal rosszabb a helyzet az alacsony szakképzettségűek, vagy a szakképzettség nélküliek körében, akiknek elhelyezkedési esélyei át-, vagy továbbképzés nélkül sok esetben szinte lehetetlen.

A 2012-ben életbe lépett Munka Törvénykönyve átnevezte a korábban munkanélküli segély néven ismert támogatást, s ma már álláskeresési járadékként terjedt el. Az új elnevezéssel az a nem titkolt cél, hogy a munkanélküliek ne nyugodjanak bele az adott élethelyzetbe, és ahelyett, hogy a segéllyel megelégedve töltenék mindennapjaikat, akarjanak és aktívan tegyenek is annak érdekében, hogy újra munkába állhassanak.

Az álláskeresési járadékra való jogosultság feltétele, hogy a munkavállaló az igényléstől visszamenőlegesen az elmúlt három évben minimum 360 napot dolgozzon. A jogosultsági időbe az az időtartam is beleszámít, melyet egyéni vagy társas vállalkozásban töltött, vagy mely során a közfoglalkoztatásban dolgozott.

A munkahely elvesztése valóban megrázó tud lenni, de az elkeseredés helyett ajánlott minél hamarabb felkeresni a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltséget, és álláskeresési járadékot igényelni. A munkakeresés idejére kapott összeg valamennyire fedezi kiadásainkat, így legalább ez nem jelent problémát az egyébként is stresszesnek ígérkező időszakban. A kirendeltségen történő bejelentkezésre mindenképpen vigye magával a következőket:

  • Személyi okmányok
  • TAJ kártya
  • Adókártya
  • Iskolai bizonyítványok
  • Előző munkahelyéről kapott igazolások

Természetesen a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy az állás elvesztése esetében mekkora összegre számíthatunk. Ez az előzőekben fennálló feltétel, vagyis az elmúlt 3 évben meglévő legalább 360 nap biztosítási viszony esetében az egy hónapra jutó átlagos járulékalap 60 százalékának felel meg. Az összeg azonban semmiképpen sem lehet magasabb, mint az aktuális minimálbér.

A munkaügyi kirendeltségen a szükséges formanyomtatvány kitöltése után harminc napos ügyintézési határidőre számíthatunk, mely esetleg hosszabb is lehet, ha hiánypótlásra van szükség. Az ügyintéző előtti aláírás után az igénylés folyamata gyakorlatilag elindul. A járadék folyósítása 90 napig tart, ezzel a törvényalkotó azt kívánja elérni, hogy a munkavállaló mihamarabb elhelyezkedjen, és a Munkaügyi Központ által ajánlott lehetőségek közül vállalja el a hozzá legközelebb állót, és ne utasítsa vissza a kínálkozó munkaalkalmakat.

Az ország minden régiójában induló közmunka programok nagy segítséget nyújthatnak a munkanélkülieknek, de szükség esetén az önkormányzatoknál igényelhető rendkívüli szociális segély lehetőségével is meg lehet próbálkozni, ha nem jár sikerrel az álláskeresés. A cél természetesen az, hogy a munkaerőpiacra minél rövidebb kiesés után sikerüljön visszakerülni, és olyan jövedelmet szerezni, mely biztosítja a megélhetést. A szakmai téren való fejlődésre nyitottság, az aktuális álláskínálat folyamatos nyomon követése, és a nagyszámú jelentkezés előbb vagy utóbb mindenképpen eredményre vezetnek majd.

Napjainkban már nincs olyan területe életünknek, ahol ne lenne hasznos segítőtárs az internet, s nincs ez másként akkor sem, ha munkakeresésről van szól. Állásportálok széles választékával találkozhatunk, és egy gyors regisztráció után beállíthatjuk azt is, hogy a számunkra megfelelő munkakörök újdonságairól folyamatosan értesítést kapjunk mail fiókunkba, így biztosan nem maradunk majd le a legfrissebb meghirdetett állásokról. Ha önéletrajz, vagy motivációs levél írásához lenne szükség némi útmutatóra, ehhez is hasznos tanácsokat, mintákat találunk a világhálón. Ha tudása legjavát nyújtja az állásinterjúkon, vagy a próbamunka alkalmával, és megragad minden kínálkozó lehetőséget az elhelyezkedésre, erőfeszítései néhány hónap után biztos nem maradnak díjazatlanul.

Ellátások utalása, ekkor jön a segély >>>

error: Content is protected !!