Rendkívüli változás lép életbe a boltokban, az egész országot érinti:

Rendkívüli változás lép életbe a boltokban, az egész országot érinti:

Rendkívüli változás lép életbe a boltokban, az egész országot érinti: Az elmúlt időszakban az Európai Unió számos országában jelentős emelkedést tapasztaltak a húsárak terén.

Friss híreink

Bulgáriában, Romániában és Horvátországban az árak 2023 februárjához képest 8,2%, 7,7% és 7,1%-kal nőttek meg. Ugyanakkor Csehországban, Finnországban és Dániában csökkentek a húsárak. Magyarországon az áremelkedés mértéke viszonylag alacsonyabb, 0,8% volt, ami az EU-s átlaghoz képest kedvezőbb eredménynek mondható.

Az elmúlt években az élelmiszeriparban az árak emelkedése tapasztalható, különösen a sertéshús tekintetében. Az áremelkedés mögött az önköltségi árak növekedése áll, amelyet több tényező is befolyásol.

Az élőállat ára például az elmúlt másfél évben drasztikusan emelkedett, ami jelentős kihívást jelent a feldolgozóknak.
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint a drágulás ellenére a kereslet még mindig nem találta meg a megfelelő egyensúlyt, így az áremelkedés mértéke várhatóan kisebb lesz, mint amennyire az önköltségi árak növekedése indokolná.

A baromfihús jelenleg a legkedvezőbb helyzetben van, bár az ukrán import jelentős piaczavaró hatást gyakorol.

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az árak emelése elkerülhetetlen a feldolgozók számára, mivel az önköltségi árak növekedése komoly kihívást jelent számukra.

Az élőállat ára drasztikusan növekedett az elmúlt időszakban, és bár azóta csökkent, a feldolgozóknak még mindig kritikus veszteségeket kell elkönyvelniük.

A húsiparban tehát komoly kihívások állnak elő, és az árak emelkedése elkerülhetetlen annak érdekében, hogy az iparág fenntartható maradjon és ne kerüljön veszélybe.

A fogyasztók számára ez jelentős költségnövekedést eredményezhet, de az önköltségi árak növekedése miatt szükséges lépés a húsok árának emelése. – olvasható a penzcentrum.hu-n.

error: Content is protected !!