Jó hír jött a nyugdíjasoknak! 2024 Június 3-ától új támogatást igényelhetnek a nyugdíjasok!

Jó hír jött a nyugdíjasoknak! 2024 Június 3-ától új támogatást igényelhetnek a nyugdíjasok!

Jó hír jött a nyugdíjasoknak! 2024 Június 3-ától új támogatást igényelhetnek a nyugdíjasok! A hitelfelvétel feltételi között van azonban pár dolog, amelyre az idősebbeknek oda kell figyelniük, ha sikerrel akarnak járni. Van több megoldás is arra, hogy a nyugdíjasok is élhessenek az otthonfelújítási támogatással.

Az új otthonfelújítási támogatás lehetőségével akár a nyugdíjasok is élhetnek, ám vannak olyan feltételek, amelyekre az időseknek mindenképpen oda kell figyelniük a sikeres pályázat érdekében – derül ki a Bankmonitor elemzéséből.

A hitelközvetítő felhívja a figyelmet arra, hogy a 2024. június 3-án induló, legalább 30 százalékos energiamegtakarítást elváró, legfeljebb 6 millió forintos támogatás egy része vissza nem térítendő támogatás, ám egy másik része hitel, melynek feltételei gondot okozhatnak a nyugdíjasoknak.
Ezekre a feltételekre kell figyelni az otthonfelújítási támogatás elnyeréséhez

A feltételek közül az időseknek különösen az lehet fontos, hogy az igénylő a hitel lejártakor nem töltheti be a 75. évét, így egy tízéves futamidő esetén ez azt jelenti, hogy gyakorlatban 64 évesen igényelhető ilyen hitel. A Bankmonitor kétféle megoldást javasol, ám

mind a két lehetőség bizonyos kompromisszumok megkötését várja el.

Az első megoldás a rövidebb futamidő, mely értelemszerűen a törlesztőrészlet növekedésével jár, míg a másik lehetőség megfelelő jövedelemmel rendelkező fiatalabb adóstárs bevonása lehet. Ekkor viszont az ő más hitelfelvételeinél gondot okozhat a papíron őket terhelő törlesztőrészlet.

Ugyanakkor az otthonfelújítási hitel felvételéhez szükséges jövedelem akár öregségi nyugdíj is lehet, ekkor csak arra kell figyelni, hogy beleférjünk az úgynevezett jövedelemarányos törlesztési mutató kereteibe. Ez
havi 600 ezer forintig azt jelenti, hogy maximum a jövedelmünk felét költhetjük hiteltörlesztésre.

A hitelközvetítő szerint az is várható, hogy minimális jövedelmet is meghatároznak majd a hitelfelvételhez. Ám erről egyelőre nincs pontos információ. Azonban mint írják, ez rendszerint az aktuális nettó minimálbér szokott lenni, ami most 177 400 forint. Ez alacsonyabb mind az átlagnyugdíj 231 ezer forintos, mind a mediánnyugdíj 205 ezer forintos összegénél, így ez a korlát nem jelent akadályt a nyugdíjasok többségének.

Érdemes azzal is számolni, hogy természetesen nem kötelező a teljes 6 millió forintos összeget – melyhez 1 millió forint önerő is kell – felhasználni, hiszen az elvárt 30 százalékos energiamegtakarítást akár a nyílászárók cseréje is elhozhatja, ami egy átlagos családi háznál ennek a feléből is kihozható.

error: Content is protected !!