Minimálbér 2024 és garantált bérminimum 2024 – itt a bejelentés!

Minimálbér 2024 és garantált bérminimum 2024

Minimálbér 2024 és garantált bérminimum 2024 – itt a bejelentés!

Minimálbér 2024 és garantált bérminimum 2024 – itt a bejelentés! Miért lényeges gazdasági szempontból az a tény, hogy hány forint a minimálbér összege 2024-ben?

(Friss hírek)

A minimálbér összege gazdasági szempontból több fontos tényezőt is érint, és ennek többféle hatása van a gazdaságra. Ezek közé tartoznak:

– Munkavállalók jövedelme: A minimálbér összege közvetlenül befolyásolja az alacsony keresetű munkavállalók jövedelmét. Az alacsony keresetű munkavállalók számára ez az összeg lehet a legfontosabb bevételi forrás, így a minimálbér emelése növelheti az érintett munkavállalók jövedelmét és javíthatja életkörülményeiket.
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) alkotó szakszervezeti konföderációk és munkáltatói érdekképviseletek elé került az a javaslat, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum 4 év alatt olvadjon össze, és a 2027-re kialakuló egységes minimálbér érje el az akkori mediánbér 60%-át, megfelelve ezzel az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló 2022/2041 irányelvben (a továbbiakban irányelv) foglalt egyik lehetséges referenciaértéknek.

A javaslatról szóló egyeztetéseken felvetődött, hogy a megszűnő egységes garantált bérminimumot ágazati bértarifa rendszerek váltanák fel.

A garantált bérminimum célja a szaktudás és/vagy a szakmai gyakorlat magasabb bérrel történő elismerése. Álláspontunk szerint a minimálbérnek a mediánbér 60%-ára történő felzárkóztatását és a szaktudás fokozott elismerésének fenntartását együttesen elérendő célnak kell tekinteni. Ez utóbbi valóban lehetséges egy jól működő ágazati bértarfia rendszer keretin belül is.


A minimálbér 2024 és a garantált bérminimum 2024-es mértéke, a bérajánlás

Annak a kívánatos célnak az elérése érdekében, hogy a hazai minimálbér 2027-re érje el az európai minimálbér irányelvben szereplő egyik referencia értéket (mediánbér 60 százaléka), azt az eddigieknél nagyobb dinamikával kell emelni az elkövetkező években.

Azt a megoldási javaslatot, hogy ezzel párhuzamosan az országos garantált bérminimum és a minimálbér különbségének reálértékét csökkentsük csak abban az esetben lehet elfogadni, ha garanciákat kapunk és gyors eredményeket tapasztalunk az ágazati tárgyalások és megállapodások működőképességére vonatkozóan.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint ‒ figyelembevéve az alacsony jövedelmi szinten jelentkező inflációt – 2024-ben a kétféle minimálbérnek legalább 15%-os emelése szükséges annak érdekében, hogy azok megőrizzék a reálértéküket.
Tekintettel a 2023-as év magas inflációjára, illetve a remélt, végül elmaradt évközi minimálbéremelésre ismételten javasoljuk a jövő évre szóló megállapodás minél előbbre hozását, amely némi kompenzációt jelenthetne az érintettek számára.

A fentebb említett célok elérése (minimálbér szintjének irányelvi megfeleltetése) és az elvárt garanciák teljesülése (ágazati egyeztetések megerősítése) érdekében tett lépések esetén támogatjuk, hogy a minimálbér a garantál bérminimumnál 5 százalékkal magasabb mértékben növekedjen.

Úgy tudjuk, a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek az emelés mértéke mellett a napokban arról is döntöttek, egy hónappal előrehozzák a minimálbér és a bérminimum emelését, így már decemberben nő az érintettek fizetése.

Az ellentételezésre a tavaly év végén megkötött bérmegállapodás értelmében azért van szükség, mert 2023-ban az éves infláció meghaladja a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértékét. A megszokottnál egy hónappal korábban végrehajtott béremelésnek és a mértékének köszönhetően a legalacsonyabb keresetűek elkerülik a reálkereset-visszaesést.


Több tízezer forinttal emelkedik a minimálbér

Noha a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány a háromoldalú bérmegállapodást várhatóan csak november második felében véglegesíti, a legfontosabb pontokról már megegyeztek a felek. Ez azt jelenti, hogy 2023 decemberétől

  • a minimálbér 15 százalékkal nő, összege bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra emelkedik. A kedvezmények nélkül számolt nettó összege 154 300 forintról 177 500 forintra nő.
  • A garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik, összege bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra, nettó 197 100 forintról 216 800 forintra nő.

A decembertől megvalósuló emelésnek köszönhetően a minimálbér és a garantált bérminimum összegéért dolgozó munkavállalók decemberi, 2024 január elején kézhez kapott fizetése több mint 40 ezer forinttal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.


Kockázatos az egyösszegű kompenzáció

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 műsorában világossá tette, a kormány nem támogatja a munkaadói és munkavállalói oldal korábbi javaslatát, vagyis azt, hogy legfeljebb 100 ezer forint egyszeri, adó- és járulékmentes kifizetéssel ellensúlyozzák a legkisebb bérek idei emelését meghaladó fogyasztóiár-emelkedést.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Mandiner megkeresésére megerősítette, a felek valóban elvetették az egyszeri 100 ezer forintos munkáltatói kompenzációról szóló javaslatot. Az összeg kifizetéséről a munkaadók döntöttek volna, éppen ezért fennállt volna annak a veszélye, hogy elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknál dolgozó, alacsonyabb keresetért dolgozó munkavállalók nem részesülnek ellentételezésben. Ráadásul a minimálbéres dolgozókat elsősorban pont azok a kisebb cégek foglalkoztatják, amelyeknek nehézséget jelentett volna az egyszeri juttatás. A Munkástanácsok elnöke arra figyelmeztetett,


a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024-re 4-6 százalék közötti inflációt vár. A minimálbér 15 és a garantált bérminimum 10 százalékos emelése tehát minden előrejelzés szerint meghaladja a fogyasztói árak emelkedésének mértékét, vagyis ismét nő a legkisebb keresetű dolgozók vásárlóereje.

Az orosz-ukrán háborút és a Covid–19 járványt megelőző években jelentősen nőtt a magyar fizetések vásárlóereje. A szakszervezetek célja, hogy a hazai fizetések reálértéke a következő években is legalább évi 5 százalékkal emelkedjen – tette hozzá Palkovics Imre.

Túl vagyunk a nehezén?

Az MNB a szeptember végén közzétett előrejelzésében a 2023-as év egészére 17,6-18,1 százalék közötti inflációt vár, az éves áremelkedés novemberben már egy számjegyű lehet. Jövőre pedig már nem várható az ideihez hasonló, többször is rekordot döntő drágulás:, 2024-ben az infláció a 4-6 százalék közötti sávban maradhat, míg 2025-re a jegybank céljainak megfelelősen 2,5-3,5 százalék között alakulhat.


A minimálbér vásárlóereje a rekord magas inflációs környezet ellenére is nő. Míg a jegybanki előrejelzések alapján idén és jövőre összességében 25 százalék körül alakulhat a kétéves infláció, addig a minimálbér összege 2024-ben 33,4 százalékkal haladja meg a 2022-es összeget. A garantált bérminimum sem veszített értékéből, jövőre az összeg több mint 25 százalékkal magasabb lesz, mint 2022-ben.

A szakszervezetek és a munkáltatók várhatóan november 15 után véglegesítik az idei bérmegállapodást, a legfontosabb harmadik negyedéves nemzetgazdasági mutatók ismeretében.

error: Content is protected !!