40 éves kor felett is igényelhető ez a pénztámogatás! Erre adják >>>

Így kapod meg a pénzt >>> 40 éves kor felett is igényelhető nagy összegű pénztámogatás!

Sokan nem tudják, de jár nekik ez a pénz – Osszátok meg!

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Olvasóink leggyakoribb vagy legtöbbeket érintő kérdéseire válaszolunk ebben a sorozatban a szakértők segítségével.

Nem csak fiatal házasok vállalnának gyermeket, vagy akár a meglévők mellé még egy testvért. És náluk is természetes, hogy ezzel a vállalással együtt kicsit nagyobb, kicsit kényelmesebb ingatlanba költözzenek. De milyen lehetőségei vannak egy harmadik gyermekre vágyó, és közben lakáscserét tervező 40 feletti párnak?

A kérdés:

Levélírónk egy teljesen életszerű helyzetet vázolt fel. Ő maga 48 éves, felesége pedig éppen 40, vagyis már kiesnek a fiatal házasok köréből. Két gyermekük mellé most szeretnének egy harmadikat. Eközben azonban a viszonylag kis belvárosi lakást lecserélnék egy zöldövezeti sorházban található ingatlanra. Bár mindezt önerőből is megoldanák, az új lakást bővíteni szeretnék, és ehhez már szükségük lenne a CSOK-ra. Az érdeklődés középpontjában az állt, hogy a házaspár korára való tekintettel igényelhetik-e a három gyermek után járó támogatást a bővítésre.

A válasz:

Mivel mindketten elmúltak  40 évesek, ezért fiatal házaspárnak valóban nem számítanak. Ezért aztán egy lehetőségtől elesnek: nem vállalhatják előre a harmadik gyermeket. Így vagy két gyermek után igénylik a CSOK-ot, vagy megvárják a gyermekáldást, hiszen a szabályozás szerint a 12 hetes magzatot már megszületett gyermekként kell elfogadnia a bíráló hitelintézetnek.

Mivel a lakáscserét a levélíró saját forrásból megoldaná, a CSOK-ot valóban lakásbővítésre célszerű igényelni. Ebben az esetben a pár mindkét tagjának tulajdonossá kell válnia az megvásárolt ingatlanban és együtt kell igényelniük a támogatást. Ha nem tudják megvárni a harmadik gyermek fogantatását, a párnak a használt lakás bővítési költségeire legfeljebb 1 millió 430 ezer forint támogatás járhat a két óvodás korú gyermek után. Ha viszont a feleség újra babát vár, a szeptemberi módosítások után a magzat 12 hetes kora után már 2 millió 200 ezer forintos CSOK támogatásra lesznek jogosultak.

Ami ebben a konkrét esetben fontos a szakértők szerint, hogy nem minden felújítás számít támogathatónak. A rendelet szerint a lakás hasznos alapterületét legalább egy lakószobával kell bővíteni. Ráadásul a támogatási kérelmet csak akkor lehet a bővítésre benyújtani, ha az ingatlan már az igénylők lakóhelyének minősül. A lakás alapterületének már két gyermek esetén is el kell érnie az 50 négyzetmétert. Az építkezési munkákat csak a CSOK kérelem benyújtása után szabad megkezdeni, mert a támogatás utólagosan nem jár. Viszont az igényléskor már rendelkezni kell a szükséges építési engedélyekkel.

Mindemellett bővítés esetén érdemes tudni, hogy a támogatás nem haladhatja meg a teljes bekerülési költség 50 százalékát. A bővítési munkákról – illetve azok értékének legalább 70 százalékáról – az elbíráló hitelintézetnél be kell mutatni a számlákat. És ekkor is vállalni kell, hogy 10 évre az állam javára jegyeztetnek be jelzálog jogot az ingatlanra, és ott is kell ez idő alatt lakni.

Kapcsolódó témák : Csok

error: Content is protected !!