Bértábla 2020

Bértábla 2020

A szociális ágazati bérrendezésre megfogalmazott elváráshoz készítettem némi illusztrációt, hogy legyen mihez viszonyítanunk.

Jelen állapotok szerint a jövő évi minimálbér 161 000 Ft, a bérminimum 210 600 Ft összeggel várható, lebegtetve van ugyan egy nagyobb mértékű emelés a gazdasági mutatóktól függően, de konkrétum e téren nincs, így azzal nem számolhatunk. A szociális ágazat tekintetében a bérek, illetmények számításánál a bérminimum a domináns, erre épül az összevont ágazatai szociális pótlék, aminek tervezett változásáról nincs információ, így a jelenleg hatályos táblával lehet számolni.

A szakszervezeti követelés egy három ponton fixált rendszert hoz létre: az A1 cella a minimálbér, a B1 cella a bérminimum, az F1 cella (diplomás bérminimum) a bérminimum 130%-a. A C1, D1, E1 cellákban a bértáblában a B1-hez viszonyított arányt megtartva kerülnek a számok, hasonló módon a G1, H1, I1, J1 cella is az F1-hez viszonyított aránnyal kerülne kiszámításara. Az oszlopok többi cellájába a bértábla alapsorhoz viszonyított szorzókkal kerültek kiszámításra, további kerekítés nélkül.

Így nézne a szakszervezetek által elképzelt bértábla 2020-ban a jelenleg ismert minimálbér és bérminimum tervezettel számolva (a Kjt. 100 Ft-os kerekítésétől most eltekintettem).

 

Ezzel szemben ez az ágazati bértábla a jelenleg ismert minimálbér/bérminimum összegek és az aktuális pótlékrendszer alapján.

A kettő között ez a különbség:

A vörös mezőkben a bérminimum és az összevont szociális ágazati pótlékkal emelt bérminimum miatt van némi visszaesés, minden más esetben a szakszervezeti bértábla jelentős bérelőnyt biztosítana. A számok bruttó összegek és havonta értendők.

Viszonyításképpen még megmutatnám, a 2020. január 1-től érvényes egészségügyi bértábla és a szociális ágazatai bértábla viszonyát.


A zöld mezős, negatív számokban januárban még a szociális ágazat áll jobban, de a következő emeléssel (2020. novemberében) ez is eltűnik. A vörös mezőkben az azonos besorolású és szolgálati idővel rendelkező egészségügyi szakdolgozók előnyét lehet látni. Az előző táblázattal összevetve az látható, hogy aktuálisan a szakszervezeti bérkövetelés alkalmas lenne arra, hogy tartsuk a lépést az egészségüggyel, bizonyos területeken még annál jobb pozíciót is adna.

Az FDSZ elnöke, Dráviczki Sándor az ITM-et vezető miniszterrel, Palkovics Lászlóval szeptember 18-án létrejött első találkozójukon megerősítette, hogy az FDSZ kiemelten fontosnak tartja a bér és a közalkalmazotti státusz kérdését. Az FDSZ Elnöksége október 17-i ülésén elfogadta a felsőoktatásban 2020 januárjától érvényesítendő bértáblákra vonatkozó tervezetét, amelyről konzultációt kezdeményez az Minisztériummal.
A javasolt bértáblák legfontosabb követelései:
Tarthatatlan az oktatói bértábla jelenlegi belső struktúrája, mely különösen a fiatal kollégákat sújtja, ezért a tudományos segédmunkatársi, az egyetemi és főiskolai tanársegédi, adjunktusi fizetési fokozatok arányszámai emelkedjenek 5–5%-kal.
A felsőoktatásban dolgozó oktatók, kutatók, tanárok garantált bértételeinek alapjául szolgáló egyetemi tanári első fizetési fokozat összege emelkedjen 850 000 Ft/hó-ra, ezzel biztosítva egy mindenkire kiterjedő, jelentős fizetésrendezést.
Az oktatói bértábla egészüljön ki egy “Főiskolai docens (habilitációval)”fizetési fokozattal 64%-os szorzóval.
A tanári munkaköröknél a jelenlegi három helyett, öt fizetési fokozat érvényesüljön, és a fizetési fokozatok a jelenlegi 37% helyett 45%-ról induljanak, mivel a mostani bértábla alkalmatlan egy szakmai életút lekövetésére.
A közalkalmazotti bértábla nem tölti be funkcióját, garantált bértételei megalázóan alacsonyak. Ezért a felsőoktatásban az oktatást/kutatást támogató munkakörökben dolgozó kollégák számára önálló ágazati bértábla bevezetését javasoljuk, a képzettségi fokozatok alapján kialakított hét fizetési osztállyal. Az új bértábla alapjának pedig a II. középfokú végzettséghez kötődő, fizetési osztály első fokozataként a mindenkori garantált bérminimumot látjuk szükségesnek (2019-ben 195.000 Ft/hó), a kialakított szorzók figyelembe vételével. Amennyiben diplomás minimálbér is elfogadásra kerül, akkor annak is érvényesülnie kell a dolgozóknál.
A gyakorló iskolákban dolgozó kollégáink számára a mindenkori minimálbért javasoljuk vetítési alapnak (jelenleg 149000 Ft/hó).
Az FDSZ Elnöksége bízik benne, hogy javaslataival segít oldani a felsőoktatásban felgyülemlett bérfeszültségeket és érvényesülése esetén legalább anyagi tekintetben méltóbb feltételeket biztosít minden a felsőoktatásban dolgozó kollégánk számára!
Az FDSZ arra törekszik, hogy európai szintű, innovatív felsőoktatás működjön, melyhez megfelelő anyagi elismerés kell, hogy társuljon.
error: Content is protected !!