Brutálisan drágulhat a temetkezés

Brutálisan drágulhat a temetkezés

Már vannak félelmek: a kötelezővé tett online számviteli rendszer miatt tovább drágulhat a temetés – akár 20 százalékkal.

Még tavaly decemberben módosították a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtását szabályzó kormányrendeletet, többek között olyan szolgáltatásokat is fizetőssé tettek, amit eddig ingyen kaptak az elhunyt hozzátartozói. A temetkezési vállalkozásoknak júliusig van idejük arra, hogy átálljanak az online számlázási rendszerre, az ehhez szükséges szoftvert áremeléssel tudják finanszírozni a cégek

– Növekszik az adminisztrációnk, új számlázó-programot kell venni.

Idén Március végére minden vállalkozónak ki kell kalkulálnia az új rovatokba szükséges költségeket áfával terhelve, amelyeket a szabályozás elvár. Ez nagyon sok oldal, ami a legenyhébb árakkal számolva is minimum 20 százalékkal növeli a temetési költségeket a temettetőnek. És azt fogják hinni az ügyfelek, ezt mi akarjuk – nyilatkozta a portálnak Czirléné Kovács Tímea, tótkomlósi vállalkozó.

Példája szerint a ravatalozó használati díját most több sorra, tételre bontották: a személyi okmányokért, valamint az elhunyt ruháinak az átvételéért, a statisztikai adatszolgáltatásban való közreműködésért, az elhunyt megtekintéséért is pluszköltséget kell számolni. A sorok oldalakon át kígyóznak.

A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének vezetője, Palkovics Katalin a Beol.hu-nak elmondta, folyamatos az egyeztetés a Belügyminisztériummal a kormányrendeletben előírt egységes számlakép minél egyszerűbb használatáért.

Be the first to comment on "Brutálisan drágulhat a temetkezés"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*