CSALÁDI PÓTLÉK 2018 >> ITT VANNAK A HIVATALOS SZÁMOK NOVÁK KATALINTÓL! MUTATJUK MENNYIT KAPNAK AZ 1,2,3 GYERMEKES CSALÁDOK!

CSALÁDI PÓTLÉK 2018 >> ITT VANNAK A HIVATALOS SZÁMOK NOVÁK KATALINTÓL! MUTATJUK MENNYIT KAPNAK AZ 1,2,3 GYERMEKES CSALÁDOK!

Az ATV  műsorában meglepő bejelentést tett Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, az eddigi találgatásokkal ellentétben a kormány, nem tervezi a családi pótlék emelését jövőre.  A kabinet megítélése  szerint sokkal hatékonyabbak lehetnek a munkához kötött támogatások.

Ez elsősorban azért tűnik érdekesnek, mert még az elmúlt héten olyan hírek láttak napvilágot, hogy 2018-ban a tervezett demográfiai programjával az egész gazdaság- és  társadalompolitikáját a családok támogatásának rendeli alá a kormány. Ennek szerves részeként a kormány szándéka az alanyi jogon járó családtámogatások kiszélesítése is. Olvashattunk a Portfólió cikkében  arról is, hogy a gyerekvállalást ösztönző demográfiai programot a kormány már két olvasatban tárgyalta,  amelynek elemei  voltak a már  meglévő alanyi jogon járó támogatások bővítése valamint újak bevezetése is.

Novák Katalin ezeknek most teljesen ellent mondott, de nem fejtette ki, hogy mit értenek  azon, hogy a kormány az alanyi jogon járóknál jóval hatékonyabbnak tartja a munkához kötött támogatásokat.Ez a kijelentés pedig  a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy a kormány elsősorban a középosztálybeli családok támogatására gondol a jövőben is , amikor “a családok támogatásáról” esik  szó,mert nyilvánvaló, hogy  a munkához kötött támogatásokból kimaradnak  a legszegényebb, jellemzően  bizonytalan munkaerőpiaci helyzetű családok.

Természetesen a kormány részéről a  középosztályra fókuszált szociálpolitika  érthető cél, mert feltehetően a középosztály biztosabban elmegy szavazni. Az is elmondható, hogy az utóbbi időben  Magyarország a gyermekszegénységgel  kapcsolatosan  felmerülő problémák megoldásával igencsak el van maradva, és ezen megint nem segít ha  a jövőben szintén a középosztály anyagi támogatására fekteti a hangsúlyt.

Az államtitkár kifejtette, hogy már így is nagyon sok mindennel támogatja a kormány a családokat, elegendő, ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos jövedelmű, két gyermekes család gyakorlatilag nem fizet személyi jövedelemadót, és “a családok” 2018-ban 1900 milliárd forint közvetlen támogatásban részesülnek.

Egészséges gyermek után a családi pótlék összege a következők szerint alakul:

1 gyermekes család: 12.200.-

1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő: 13.700.-

2 gyermekes család: 13.300.-

2 gyermeket egyedül nevelő szülő: 14.800.-

3 vagy több gyermekes család: 16.000.-

3 vagy több gyermeket egyedül nevelő szülő: 17.000.-

Tartósan beteg vagy egyéb módon károsodott gyermek után járó családi pótlék

Tartósan beteg gyermek esetén 23.300 forint, egyedülálló szülőnek 25.900 forint gyermekenként a pótlék összege. Emelt összegű pótlék jár 1500 grammnál kisebb születési súlyú gyermek után 3 éves korig (de nem jár, ha a gyermek után fogyatékossági támogatást kap a szülő). Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorú gyermek esetén 20.300 forint az emelt összegű pótlék.

7 hozzászólás

  1. Ez edig is így volt akor hol lesz a változás. Ám.13.700 ból nevelni gyereket nemtudom hogy lehet nekem nemsikerülne..És minde negatívot félre téve nem minden esetben tehet egy anya aról h egyedül marad egy kettő vagy esetleg több gyermekkel is….

    1. Én 25.900ft kapok mivel gyermekem tartós beteg ápolásin vagyok ami szintén nem sok 27.400ft vele sajnos dolgozni esélyem sincs mert elég beteges rádásul még glutén és laktoz érzékeny is!És igen nekem minden pár forint számitana de sajnos a családit már jó ideje nem emelték nem tudni miért??Közben meg szajkozza a gyerekvállalást !!

  2. Ez már 8 ève így van Magyarországon.nèmetországban most e pillanatban 57.800ft egy gyerekre a családi potlèk ennyi a kommentek.

  3. Idáig is ennyi volt.Ennek a Novák Katalinnak biztos nincs gyereke vagy nincs gondja mikor mondják hogy éhes vagyok.Olyat kellett volna helyette oda ůltetni aki valoban át érzi a családok gondját.Mert Ő biztos nem.

  4. Az iskolai ebédet sem tudom be fizetni 1 napra 3X étkezés 862.-x 20 napra mert átlagba annyit jár egy gyerek egy hónapba iskolába 17340.-a családi meg 2 gyerekre fejenként 13300.-Hol elég az étkezésre még én teszek hozzá minimum 4000.-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!