Csok illetékkedvezmény 2018 – Illetékkedvezmény csokra

Csok illetékkedvezmény 2018 – Illetékkedvezmény csokra is >>>

Tovább nő 2018-ban a kétgyermekes családok adókedvezményének mértéke. 2018. január 1-jétől gyermekenként 15 000 forint helyett 17 500 forint adómegtakarítás érhető el. A tavalyi szja-bevallások adatai szerint minden negyedik magánszemély csökkentette adóját a családi kedvezménnyel. (Tállai András adóügyi államtitkár korábban arról is beszélt, hogy mintegy 517 ezren egy, 396 ezren kettő, 178 ezren három, míg 34 ezren háromnál több gyermeket jelöltek meg bevallásukban.)

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Nagycsaládosok az Erkelben című rendezvényen az MTI tudósítása szerint elmondta: három olyan intézkedés lép életbe 2018-ban, ami a nagycsaládosok életét megkönnyíti. Mint közölte, új ingatlan vásárlása esetén a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál. Eddig maximum 30 millió forint értékű ingatlan után lehetett érvényesíteni a kedvezményt, Novák szerint a módosítás akár 600 ezer forint teherkönnyítést is jelenthet egy család számára.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy ha valaki a csok mellé kamattámogatott hitelt is felvesz, a közjegyzői díj a harmadára csökken, ami több tízezer forint támogatást jelent. A harmadik változtatás adminisztratív, de igazán logikus: jövőre eltörlik azt a kötelezettséget, hogy a nagycsaládosoknak évről-évre igazolniuk kell: több gyereket nevelnek. (Nem ünneprontásként, de muszáj megjegyeznünk, hogy ezt a jó gyakorlatot ki lehetne terjeszteni például azokra a rokkantakra, akik elveszítették valamelyik végtagjukat, de ma még újra és újra mintha bizonygatniuk kellene ezt.)

Nem csak az adózás, az illetékfizetés terén is lesz könnyítés. Egy év helyett három évre bővül a lakásoknál a beszámítási idő. Ennyi idő áll tehát rendelkezésre, hogy a lakáseladásból befolyt összeget valaki illetékmentesen másik lakásba forgassa. Ilyen esetekben illetéket csak a különbözet után kell fizetni. Fordított esetben, tehát amikor valaki lakásvásárlás után értékesít másik lakást, akkor változatlanul az egy év a határidő. Vagyis: az illetékalap utólagos csökkentésére továbbra is csak 12 hónapig van lehetőség.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy ha a magánszemély több lakást is elad és vásárol, akkor az illetékalap megállapításakor a kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni.

Bővebben a csok-ról itt olvashatsz!

error: Content is protected !!