Emlékeztek még a harminc éve volt nagy havazásra? Mikor még a tankok hozták a kenyeret.. Nézd meg így ment akkor a munka!

Emlékeztek még a harminc éve volt nagy havazásra? Mikor még a tankok hozták a kenyeret.. Nézd meg így ment akkor a munka!

 

Vasárnap Nagy hideget jósolnak a meteorológusok, az előrejelzések szerint a hétvégén fagyzugos területeken akár -7 – 10 fok is lehet, valamint a gyermekek legnagyobb örömére jöhet a havazás is. Annyira elszoktunk a téltől, hogy már ezt is értékeljük, pedig még sokan emlékezhetnek arra a ’86-87-es télre, amibe belebénult az ország

Nagyjából egyhetes eltéréssel, de szinte pontosan három évtizeddel ezelőtt, 1987. január 12-13-án sikerült végleg maga alá gyűrnie Magyarországot minden idők talán legvadabb telének.

A városokra átlagosan 20-40 centiméteres hóréteg hullott, a felkotrott torlaszok a két métert is elérhették, de egyes helyeken tetőig elborította az autókat, vagy akár házfalakat is a hó. Településeket zárt el a külvilágtól, megbénította a tömeg- és autós közlekedést, de még az alapvető élelmiszereket is külön vonattal, vagy lánctalpas honvédségi járművekkel kellett szállítani. Gondoljunk bele, ha 2013. március 15-én nagyjából ötezer autó akadt el az autópályákon, mi lett volna egy ’87-es helyzetben. Milyen SMS-t küldött volna a belügyminisztérium?

Tankokkal és harckocsikkal is menteni kellett az autókat – Fotó: MTI
Ám a hófúvások miatt gyalogosan sem volt a legegyszerűbb közlekedni, a munkahelyi késések gazdasági kármértéke nehezen felbecsülhető. Budapestnél majdnem teljesen befagyott a Duna, az iskolák szünetet hirdettek, az elzártabb területeken élők rögtönzött szabadságot kaptak, akár egy hétre is.

 

 

Be the first to comment on "Emlékeztek még a harminc éve volt nagy havazásra? Mikor még a tankok hozták a kenyeret.. Nézd meg így ment akkor a munka!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*