Fantasztikus bejelentés! >>> Újabb munkaszüneti nap jön Magyarországon

Fantasztikus bejelentés! >>> Újabb munkaszüneti nap jön Magyarországon

Osszátok meg >>>

A lakosság számára fontos, hogy december 24-ét is minél előbb munkaszüneti nappá nyilvánítsák, hiszen így szenteste napján a munkavállalók többségének nem kellene dolgozni, illetve ezt a napot nem is kellene más időpontban, például szombaton ledolgozni – derül ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) több mint 1000 ember megkérdezésén alapuló online, nem reprezentatív felméréséből, amit hétfőn hoztak nyilvánosságra.

“Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?” – szólt a MASZSZ kérdése, és erre 96 százalék volt az igenek aránya, a felmérés tanulsága szerint. Csaknem 94 százalék pedig azt állította, hogy hajlandó lenne aláírásával is támogatni a kezdeményezés sikerét.

A válaszolók nem egészen 34 százalékának kell dolgoznia szenteste napján, csaknem 23 százalékuk azért maradhat otthon, mert a munkáltató az évi rendes szabadsága terhére “munkaszünetet” rendel el, a foglalkoztatottak majdnem 19 százaléka pedig úgy töltheti otthon ezt a napot, hogy valamelyik szombaton le kell dolgoznia. A többiek inaktívak – alapvetően nyugdíjasok -, ezért nem válaszoltak.

Kormánypárti politikusok kezdeményezésére a parlament munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, Jézus Krisztus kereszthalálának napját. A megkérdezettek 85 százaléka ismeri ezt a döntést. Ám, ha maguk dönthetnének, az emberek mintegy 94 százaléka inkább a szenteste napját szeretné munkaszünetté nyilvánítani.

Gyűjtik az aláírásokat

Kordás László, a MASZSZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: szándékuktól függetlenül támogatják, hogy a nagypéntek is munkaszüneti nap legyen, ugyanakkor úgy vélik, hogy a szentestének munkaszüneti nappá nyilvánítása is éppen ilyen fontos lenne.

A szakszervezeti vezető közölte: a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezést Bíró Zoltán magánemberként nyújtotta be. Az aláírásgyűjtéshez, ami november 28-ig tart, a MASZSZ augusztus elején csatlakozott.

error: Content is protected !!