Megdöbbentő hír miért nem találnak munkát a fiatalok, miközben óriási a munkaerőhiány >>> Mutatjuk

Megdöbbentő hír miért nem találnak munkát a fiatalok, miközben óriási a munkaerőhiány

Az egyetem, főiskola befejezését követően a munkába állásig tartó időszak egyre jobban kitolódni látszik a munkáltatók új készségigényei és a pályakezdők irreális elvárásai miatt. E közben a cégek is leginkább olyan munkavállalót keresnek, akinek már van tapasztalata, viszont a 18-30 éves korosztály több mint 60 százalékának pont ez hiányzik.

Az Eurostat április elején közzétett adatai szerint kedvezően alakul itthon a fiatal, 15-24 éves korosztály foglalkoztatottsága. Az elmúlt hét évben közel 10 százalékkal, 28,1 százalékra nőtt a foglalkoztatottsági ráta ebben a korcsoportban, amely a hazánkban nemrég indult duális képzések során megkötött munkaszerződések hatására várhatóan tovább fog bővülni.

Az egyetemen, főiskolán frissen végzett hallgatók számára azonban az egyik legnagyobb kihívást jelenti az iskola elvégzése és a munkába állás közötti időszak, a jövőbeni pályafutásukra vonatkozó döntések meghozatala. A cégek leginkább olyan dolgozókat keresnek, akiknek már van munkatapasztalata.

Az Adecco humánerőforrás-szolgáltató cég által 2016-ban, 13 országban készített felmérés eredménye szerint viszont a 18-30 éves korosztály több mint 60 százalékának pont ez a munkahelyi tapasztalat hiányzik az álommunka megszerzéshez. Emellett a fiatalok nem tudják, hogy a személyiségükhöz, készségeikhez milyen szakma illik a legjobban. Mindezek következtében az iskola és a munka közötti átmeneti időszak egyre inkább meghosszabbodni látszik a munkáltatók új készségigényei és a fiatal munkavállalók irreális elvárásai miatt.Forrás cikk :penzcentrum.hu

admin

error: Content is protected !!