HA MUNKANÉLKÜLI VAGY, AKKOR EZT KIFIZETI NEKED AZ ÁLLAM! A LEGTÖBBEN NEM TUDNAK RÓLA, EZÉRT NEM IS IGÉNYLIK, PEDIG MINDENKINEK JÁR!

Így kérhetsz akár több ezer forintos költségtérítést ha munkanélküli vagy! -ezekben az esetekben mindenképpen jár!

A költségtérítés szó hallatán sokaknak kinyílik a bicska a zsebükben, ugyanis sokan automatikusan a politikusok rendkívül magas, több százezer forintos költségtérítésére asszociálunk, melyeket sokszor nyakló nélkül vesznek fel, elszámolási kötelezettség nélkül.Nos az egyszerű állampolgár esetében nem ennyire könnyű a helyzet, azonban bizonyos esetekben a “pórnép” is vehet fel költségtérítést!Ebben a cikkben a munkanélkülieknek, álláskeresőknek járó költségtérítést mutatjuk be.

Jövedelemtől független pénzbeli ellátási forma.

Az álláskereső részére álláskeresési ellátásként álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély, valamint költségtérítés jár. KÖLTSÉGTÉRÍTÉS: Az álláskereső részére járó járadék vagy segély megállapításával, valamint a munkahelykereséssel kapcsolatos (ideértve a lakóhelyétől a munkaügyi központ illetékes kirendeltségéhez történő oda- és visszautazást, valamint a kirendeltség által kezdeményezett foglalkozás-egészségügyi szakvélemény beszerzéséhez szükséges utazást is), a tömegközlekedési eszköz igénybevételével felmerült indokolt HELYKÖZI UTAZÁSI KÖLTSÉGET meg kell téríteni.

Az igény benyújtásának helye(i): Fővárosi, megyei kormányhivatal munkaügyi központjának lakcím szerint illetékes kirendeltsége, kormányablakok

Hivatkozás >> Költségek megtérítése iránti kérelem a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 32. §-a alapján

A költségtérítések igénylése és ügyintézése az álláskeresőt nyilvántartó kirendeltségen történik.
FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK ( az ellátásra való jogosultság szempontjából) : ÁLLÁSKERESŐ : az a személy, aki a) a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, ÉS b) oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, ÉS c) öregségi nyugdíjra nem jogosult, rehabilitációs járadékban, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban nem részesül, ÉS az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével munkaviszonyban nem áll, ÉS elhelyezkedése érdekében az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik, és akit az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart.

error: Content is protected !!