Hatalmas áremelés várható, az infláció még 2024.-ben is velünk lesz!

Hatalmas áremelés várható, az infláció még 2024.-ben is velünk lesz!

Senki sem gondolta volna, hogy az infláció csökkenni fog, és noha a tavalyi évben egy számjegyűre zsugorodott, az árak továbbra is magasan állnak. Az aktuális árszint nem emelkedik tovább, de a vásárlóknak továbbra is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk bevásárláskor – írja pénzügyi fórum.

A magyar gazdaság egyfajta “másnaposságban” találja magát, ahol az elmúlt évek eseményei után lassan próbálja felvenni a ritmust. Az infláció és a gazdaság állapota azonban még mindig aggodalomra ad okot.Bár az infláció tavaly 1 számjegyűvé karcsúsodott, a boltokban mérsékelten érezhető csak az árcsökkenés. Az árak továbbra is magasak, míg a magyarok fizetése alig nő. Ez az egyensúlytalanság visszafogja az átlagfogyasztást, hiszen a vásárlók nem érzik, hogy több pénzük lenne a zsebükben. A Pénzcentrum által megkérdezett szakértők azonban reményt látnak a közeljövőre.

A szakértők szerint az infláció a közeljövőben 5-10 százalék között alakulhat, míg a nominális jövedelem akár 10 százalékkal is növekedhet. Ez a növekedés lehetőséget teremthet arra, hogy a fogyasztói bizalom helyreálljon, és az emberek újra kezdjenek költekezni.

Bár a 2023-as év nem volt zökkenőmentes, a gazdaság mégsem teljesített olyan rosszul, mint ahogyan előzetesen lehetett volna várni. A GKI Zrt. vezérigazgatója, dr. Molnár László szerint a tavalyi év olyan volt, mintha egy durva buli után ébredtünk volna fel, és most a gazdaságunknak “másnapos” állapota van. Az elkerülhetetlen felépülés azonban időbe telik, hiszen az elmúlt időszak jelentős terheket rótt a gazdaságra.A kérdés most az, hogy hogyan tudja újra beindítani a gazdaság a napot. A szakértők úgy vélik, hogy bár az idei év továbbra is kihívásokkal teli lesz, az infláció alacsonyabb lesz, a gazdasági visszaesés megállt, és a külső egyensúly is helyreállt.

A kihívások azonban továbbra is jelen vannak. A GKI Zrt. vezérigazgatója szerint a GDP visszaesése várhatóan 1 százalék körül lesz, és a kormány által várt teljesítményjavulás csak 2,5 százalék körüli növekedést hozhat.

Az EU-s forrásokra való támaszkodás sem lehet túl nagy, hiszen az eddig beérkezett előlegek mindössze 20 százaléka érkezett meg, és további forrásokra való számításokkal kapcsolatban komoly kihívások állnak elő.

Az infláció ugyanakkor még mindig egy fontos tényező. Bár az árszint áll, az árak csökkenni sem fognak. A magyar állam optimista tervekkel próbálja ösztönözni a lakosságot a fogyasztásra, de a szakértők óvatosak ezen stratégiával kapcsolatban.Az állami beavatkozások eddig nem hoztak szignifikáns javulást, és az árszint növekedését eredményezték. Az inflációt tehát még nem temethetjük el.

A lakossági fogyasztás és vásárlói bizalom helyreállítása kihívást jelent, de a szakértők szerint az év második felében láthatunk némi javulást. Az infláció enyhe csökkenése, a béremelések és a kormányi intézkedések eredményeként a vásárlóerő növekedhet, ami hozzájárulhat a fogyasztás élénküléséhez.

Ugyanakkor az óvatosság kulcsfontosságú, és az államnak ésszerűen kell beavatkoznia ahhoz, hogy a gazdasági növekedés valóban elindulhasson. Az inflációval, a költségvetéssel és az EU-s forrásokkal kapcsolatos kihívásokkal szembe kell nézni, és hatékony intézkedéseket kell hozni a gazdaság élénkítése érdekében. A sikeres gazdasági felépülés kulcsa az, hogy az állam és a gazdasági szereplők együttműködjenek a stabil és fenntartható növekedés érdekében. Jövedelem letiltása, fontos változás

error: Content is protected !!