Napokon belül dönt a hitelkamatok sorsáról a kormány!

Napokon belül dönt a hitelkamatok sorsáról a kormány!

Nincs hitvita a kormányban a növekedésösztönzésről, de fontos, hogy a bővülés mellett az államháztartási hiány leszorítása is prioritás maradjon. Asztalon van a BUBOR, így a hitelkamatok rendszerének esetleges átdolgozása, erről jövő héten dönthet a kormány – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek adott interjújában.

Friss hírek a főoldalon

Az iCon Intelligent Economy konferencián Sopronban Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek arról beszélt, hogy az euró bevezetése Magyarország egyelőre nem aktuális, előbb a feltételeket kell teljesíteni. Jelenleg a magyar gazdaság tartós és stabil növekedésének elérése a legfontosabb szempont. Arról is beszélt a tárcavezető, hogy a magasnyomású gazdaságpolitika kapcsán nincs hitvita a kormányon belül.„Nincs a kormány asztalán gazdaságpolitikai hitvita, ezt meg kell hagyni azoknak a közgazdászoknak, akik kutatóintézetekben dolgoznak. A kabinet legfontosabb célja, hogy konkrét célokhoz rendeljen gazdasági eszközöket” – mondta az Indexnek a témával kapcsolatban, miután Nagy Márton nemzetgazdasági vita az elmúlt hetekben többször is növekedésösztönző állami támogatások mellett tört pálcát. Szerinte abban egyetértés van, hogy hosszútávon erősíteni kell a növekedési potenciált.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy pozitívnak tartja, hogy magyar gazdaságban elindult a növekedés, de hangsúlyozza, hogy ezt úgy kell folytatni, hogy közben figyelembe veszik az államháztartás helyzetét.

A tavalyi 6 százalékos államháztartási hiányból ki kell bontani egy növekedési pályát, amely a deficit csökkentését is magában foglalja.Tovább csökkenhet az infláció

Emellett Varga Mihály arra utalt, hogy a decemberi 5,5 százalékos infláció után januárban további csökkenés várható, és az éves inflációs cél a jegybank szerint 3 százalék ±1 százalékpont. Utalt rá, hogy – az online kasszák miatt akár napi szinten nyomon tudja követni a kormány az árak alakulását és így akár 5 százalék alatt is lehetett már az éves alapú infláció.

Megerősítette, amit már tegnap részletesen megírtunk, miszerint a tavaly 6% körüli GDP-arányos államháztartási hiányt egyik évről a másikra drasztikusan nem lehet csökkenteni, mert az komoly károkat okozna. Ki is mondta:

Az államháztartási hiánynak nem 1, hanem 2 év alatt kell elérni a céltartományt, és szerinte a piac a 4, illetve 4,5 százalékos idei hányt el tudja fogadni.

A kormánynak nincs árfolyamcélja, ellentétben a jegybankkal, ami inflációs és árfolyamcélokat is kitűzött – ebből a szempontból kell értelmezni a monetáris politika tevékenységét. A jegybanki döntéseket továbbra sem kívánom kommentálni

– tette hozzá a pénzügyminiszter, aki szerint most, hogy a forint az elmúlt napokban gyengülni kezdett és háromhavi mélypontra esett, nem lehet azt mondani, hogy az MNB túl óvatos lenne a kamatok lazításánál.


BUBOR szintek

A tárcavezető kiemelte, hogy a gazdaságpolitika stabilitásának érzékeltetéséhez szükség van a monetáris és fiskális politika összehangjára. A kormány folyamatosan védte a beruházásokat érintő adókedvezményeket, és a társasági adót is 9 százalékon tartotta. A költségvetési tanácsban Varga Mihálynak vétójoga van, amely garantálja a gazdaság tartós és kiszámítható növekedési pályáját. A kormány minden tárcának preferencialistát ír elő, és a költségvetési döntések után költségvetési ellenjegyzés szükséges.

A gazdasági szektorban felmerült a BUBOR szintek módosításával kapcsolatban – amely szintén Nagy Márton felvetése – kapcsán azt mondta, hogy a felvetésnek van létjogosultsága, és reméli, hogy a piac megérti a kezdeményezés célját. A jövő hétre várhatóan döntés születik ebben az ügyben, amelyet a Magyar Nemzeti Bank ellenez.

Bízom benne, hogy a jövő hétre olyan döntés alakul ki, ami jó a pénzintézeteknek és a kormány számára is – jelentette ki Varga Mihály.

Kapcsolódó : Akciós élelmiszecsomagok

Rendkívüli bejelentés – jön a sztrájk

Gázórások figyelem, jön a változás