Lakástakarékpénztár 2018/2019: változnak a lakáskassza megtakarítások!

Nagyon sokan ismerik a lakástakarékpénztárakat, a 30%-os állami támogatás (évente max. 72 ezer forint) lehetőségével már 1,3 millióan éltek. Az állami támogatással együtt 4 éves időtávon akár 10 százalék feletti garantált hozam érhető el, ami kifejezetten jó ajánlatnak számít a 0 százalékos kamatok világában. Mindez számszerűen: havi 20 000 forintos megtakarítással 4 év alatt állami támogatással együtt 1 250 000 forint gyűjthető össze.

A támogatásokkal szemben sokkal kevésbé közismert a lakástakarékok költségháttere. Alapvetően két költségre kell figyelni. A nagyobb tételt az egyszeri számlanyitási díj jelenti, ami a szerződéses összeg (befizetés, betéti kamat, állami támogatás összege+ hitel összege, ha van) 1 százalékát teszi ki, s így 28-80 ezer forint között mozog szerződésenként. A kisebbik tétel a havonta jelentkező 150 forintos számlavezetési díj.

Az alábbi táblázat jól szemlélteti, hogy az egyes lakástakarékoknál milyen feltételekkel lehet ma ingyenesen szerződést kötni:

Forrás: © Bankmmonitor

Az Aegon Lakástakarékpénztár esetében a számlanyitási díj elengedése érdekében legalább 25 ezer forintos lakásbiztosítással kell rendelkezni, vagy az önkéntes nyugdíjpénztárához szükséges csatlakozni. Az OTP Lakástakarékpénztárnál számos akció közül válogathatnak az ügyfelek, hiszen az új bankszámlanyitás, az internetbankon keresztüli igénylés, vagy az egészségpénztárhoz való csatlakozás mind lehetővé teszi az ingyenes számlanyitást. Ami az Erste Lakástakarékpénztárt illeti, itt még van ingyenes számlanyitási lehetőség, ebben az esetben bármilyen befizetési összeg és megtakarítási idő választásánál elengedik a számlanyitási díjat, itt nem kell hozzá bankszámlával vagy egyéb termékkel rendelkezni.

error: Content is protected !!