Magyarok millióinak lesz drágább idén a fűtés: mutatjuk, mire kell készülni

Magyarok millióinak lesz drágább idén a fűtés: mutatjuk, mire kell készülni

Magyarországon 2017-ben soha nem látott áron lehetett tűzifához jutni. 2018-ban pedig ismét az látszik, hogy tovább folytatódik az évek óta tartó áremelkedés, ráadásul egyes becslések szerint idén nagyobb növekedés jöhet, mint ami a rekorddrágulást hozó 2016-2017-es szezonban volt tapasztalható. Már most, szeptember elején találtunk ugyanis olyan tűzifahirdetést, ami árulkodó a “várható” drágulást illetően, és az igazán komoly roham még előttünk van.

2017-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az egységes, fűrészelt tűzifa átlagára soha nem látott mértékre ugrott Magyarországon. Tavaly ugyanis egy mázsa tűzifáért 3 360 forintot kellett kifizetni, ami több mint háromszáz forinttal több volt a 2016-ban tapasztalhatónál.

A drágulás mértékének jelentőségét jól jelzi, hogy ekkora árnövekedés hazánkban utoljára 2006-2007-ben volt tapasztalható, akkor szintén 310 forintos volt az emelkedés egyik évről a másikra. A rekord magas 2017-es árak azonban koránt sem jelentik azt, hogy a drágulás tetőzött volna tavaly Magyarországon, hiszen hazai szakértők szinte egybehangzóan mondják: idén is számítani kell a drágulásra, a kérdés csak az, hogy mekkorára, valamint, hogy lesz-e egyáltalán – időben – elég fa a téli hideg átvészelésére.

Kinél pattog a labda?

Ahhoz, hogy megértsük miként alakul a tűzifaár fontos leszögezni, hogy

a kiskereskedelmi forgalomban meglévő árak jelentős mértékben (60-70  százszázalékban) a tűzifa termelők áraitól függenek, de az azon túl érvényesített költségekre, árrésre az erdőgazdasági társaságoknak nincs ráhatása

– mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az ország egyik legnagyobb fakitermelője, az Északerdő Zrt. Saját áraikat illetően a társaság éves szinten az előző szezon árainak 2-5 százalékos növekedésével számol. Ezzel szemben a Pilisi Parkerdő Zrt. arról tájékoztatta lapunkat, hogy ők a tűzifa árát nem tervezik változtatni idén.

Mindebből tehát arra lehet következtetni, hogy az árképzést illetően a labda a kiskereskedők asztalán pattog, az idei árak leginkább rajtuk állnak majd. A képet azonban valamelyest árnyalja, hogy bár a Pilisi Parkerdő Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy

2018-ban is megfelelő termelési potenciállal rendelkezik, ahogy az előző szezonban, úgy 2018-ban is ki fogja tudni szolgálni minden vevőjét.

Ezzel szemben a lapunk által megszólaltatott Prémium Tűzifa Kereskedés arról számolt be, hogy tűzifa jellemzően hol van, hol pedig nincs. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár az erdőben ténylegesen van fa, a kereskedő információi szerint alig van ember, aki azt kitermelje. Mindez pedig azt jelenti számára, hogy az évnek ebben a szakában, amikor jócskán megnő a tűzifa iránti kereslet, nem minden esetben tud fát szerezni egy-egy erdészettől. Ergo a fogyasztókat sem tudja időben kiszolgálni. A fa kivágása mellett ráadásul problémás a szállítás is, hiszen sokszor fuvarozót is nagyon nehéz találni egy-egy feladatra.

“Érdemes egy próbát tenni, ha valaki magánemberként felhív egy erdőgazdaságot, hogy neki tűzifa kellene, akkor nem biztos, hogy fog is kapni” – mondta el lapunknak a kereskedő, aki most úgy látja, hogy

a tűzifa idén semmiképp sem lesz olcsóbb, ha drágul, akkor viszont a végfogyasztók nyugodtan számolhatnak akár 10-15 százalékos áremelkedéssel is.

Lesz-e hiány?

Az egyes esetekben akadozó kitermelés, illetve szállítmányozás okán jogos – és sokat hangoztatott félelem – hogy télen bizony tűzifahiány is kialakulhat Magyarországon. Az Északerdő Zrt. egy esetleg hiány kialakulásával kapcsolatban elmondta, hogy

kereslet rendkívül hullámzó, és az időjárás által lényegesen befolyásolt. Tartós hideg időjárás, szállítási nehézségek esetén alakulhat ki átmeneti hiány.

Hiányról a Pilisi Parkerdő Zrt. nem tett említést, mint azt korábban idéztük tőlük, a társaság úgy látja 2018-ban is ki fogja tudni szolgálni minden vevőjét.

 

Be the first to comment on "Magyarok millióinak lesz drágább idén a fűtés: mutatjuk, mire kell készülni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*