Orbán Viktor évértékelő 2023

Orbán Viktor évértékelő 2023

Orbán Viktor elmondta: ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta, a migráció mellett két új ellenség van:

  • a háború
  • és az infláció.

Ha emelkedő pályára akarunk térni, akkor ezeket le kell győzni, át kell verekednünk magunkat rajtuk. Hogyan? Szívünk szerint véget vetnénk a háborúnak, de ez nem a mi súlycsoportunk, ezért ha békés életet akarunk, a háborúból ki kell maradni. Ez eddig sem volt egyszerű, ezután sem lesz az, mert a nyugati világ része vagyunk, de rajtunk kívül mindenki a háború pártján áll, vagy legalábbis úgy tesz, mintha annak pártján állna.

Orbán Viktor úgy látja, Európa a háborúba sodródás perceit éli, vékony padlón egyensúlyoz, sőt valójában már közvetett háborúban áll Oroszországgal.

Ha fegyvert szállítasz, ha te adod a műholdas információkat, ha kiképzed az egyik harcoló fél katonáit, ha te pénzeled egész államgépezetének működését, a másik félre pedig szankciókat vetsz ki, akkor mindegy, mit mondasz, háborúban, egyelőre közvetett háborúban állsz. A belesodródás veszélye állandósult. Sisakkal kezdődött, emberi élet kioltására nem alkalmas eszközök szállításával folytatódott, most tankok küldésénél tartunk, és már napirenden vannak a harci repülők, hamarosan hallani fogunk úgynevezett békefenntartó csapatokról is. Mint az alvajárók a háztetőn– hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor évértékelő 2023 – fontos bejelentések:

Orbán Viktor leszögezte: a lengyel és balti barátaikat minden véleménykülönbség ellenére értik, a történelem sok mindent megmagyaráz, „na de a többiek?”.

A kormányfő úgy gondolja, adhattak volna garanciát, hogy Ukrajnát nem veszik fel a NATO-ba, de az ellenkezőjét tették, vagy követhették volna azt a megoldást is, amikor kitört az orosz–georgiai háború, hogy úgy döntöttek, a tüzet nem engedik elharapózni, és a „zseniálisan tárgyaló” Sarkozy elnök vezetésével sikerült lokalizálni a konfliktust, és meglett a tűzszünet. Azt is tehették volna, amit Merkel vezetésével tettek, amikor Oroszország elcsatolta a Krím félszigetet. Választhatták volna a háborút, de akkor a Nyugat a harc helyett a tárgyalás mellett döntött, „emlékszem, akkor is voltak háborúpártiak, de volt erős német, francia vezetés is, amely bátor volt, és időben lépett”.

Orbán Viktor szerint lehetett volna helyi, regionális háborúnak is minősíteni az ukrajnait, de ami történt, az egy újabb érv a brüsszeli szuperállam ellen: amikor a birodalmi központ döntött, akkor háború lett, amikor a tagállamok, akkor béke.

A jövőre nézve azt is tanulságosnak nevezte, hogyan veszítették el a békepárti szövetségeseiket. Egy évvel ezelőtt még nem voltak egyedül a béketáborban, ott voltak például a németek, de most néhány hét múlva már német harckocsik mennek Ukrajnába. A miniszterelnök szerint alig hihető, hogy a németek önszántukból fordultak volna, ma már úgy tesznek, mintha mindig is ott lettek volna, nem egyszerűen átállnak, hanem nyíltan bejelentik, hogy egyből az élre is ugranak.

Orbán Viktor szombat délutáni bejelentése – Hatalmas változások lépnek életbe Magyarországon!

Orbán Viktor hozzátette: a többi ország meg úgy gondolta, ha a németek sem tudnak ellenállni ekkora külső nyomásnak, ők aligha lesznek képesek, átszivárogtak a háborús táborba, így ketten maradtak a béketáborban, Magyarország és a Vatikán.

Orbán Viktor szorgalmazta, hogy az inflációt ne tekintsük kivédhetetlen istencsapásnak, nem szabad tőle megijedni, megdermedni, nem szabad beletörődni, cselekedni kell, és meglesz az eredménye.

Kifejtette: egy átlagos család ma a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol, ez egész Európában egyedülálló. Az élelmiszerárstop addig marad, amíg nem tudják csökkenő pályára állítani az inflációt. A kamatstop 350 ezer családot véd, amíg nem kezdenek zsugorodni a kamatok, ennek is maradnia kell. 200 ezer diákot is védenek az inflációtól a kiterjesztett kamatstoppal.

Most bevezetjük a kedvezményes vármegyebérletet is. Május elsejével buszra és vasútra egyaránt érvényes, havi országbérletet és vármegyebérletet ajánlunk. A vármegyebérlet 9450 forintba, a havi országbérlet 18 900 forintba kerül majd. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, komoly összeget spórolhatnak

– jelentette be a miniszterelnök.